Gyorsabb lesz a lejárt pénztartozások behajtása

Gyorsabbá válik az egymillió forint alatti követelések behajtása

Gyorsabb lesz keddtől a lejárt pénztartozások behajtása, mivel azokat elektronikusan, a közjegyzők közreműködésével lehet – fizetési meghagyással – beszedni, sőt az egymillió forintnál kisebb pénztartozáshoz csak így juthat hozzá a jogosult – egyebek mellett ezt tartalmazza a tavaly júniusban elfogadott törvény.
A fizetési meghagyás az adós felszólítása fizetésre, amelynek a közokirati forma ad nyomatékot. Az utóbbi időben évi 400 ezer fizetési meghagyás indult évente a bíróságokon. A most hatályba lépő törvény célja az, hogy a fizetési meghagyásokat gyorsabban, 3-15 nap alatt intézzék el, jórészt a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által kiépített elektronikus rendszer segítségével.
A fizetési meghagyások kibocsátása a bíróságoktól átkerül a közjegyzőkhöz. Az MTI korábban bírósági forrásból úgy értesült, hogy nem volt teljes egyetértés a változásban, miután az ügy amúgyis a bíróság előtt folytatódik, ha az adós ellentmond a fizetési meghagyásnak. A közjegyzők között elektronikus “szignáló” osztja szét a beérkező fizetési meghagyásokat. A beadás elektronikus űrlapon, minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva történik. A határidők akkor kezdődnek, amikor az eljárási díj megérkezik a MOKK számlájára.
A közjegyző a beérkezett dokumentumot haladéktalanul, de legfeljebb 3 munkanapon belül rögzíti a kamara rendszerében. A MOKK vagy kinyomtatja a dokumentumot és úgy kézbesíti az adósnak, vagy elektronikusan teszi meg azt. Cégeknek 2011. július 1-től csak elektronikusan lehet kézbesíteni a fizetési meghagyást, de bárki kérheti a jövő év közepétől, hogy elektronikusan kapja meg a hivatalos iratokat – ezt külön törvény szabályozza.
Az elektronikusan beérkező fizetési meghagyást három munkanapon belül kell kibocsátani (papír alapon a határidő 15 nap). A kötelezett a kézbesítést követő 15 napon belül élhet ellentmondással a közjegyzőnél. Ha ezt nem teszi, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, és olyan a hatálya, mint a jogerős bírósági ítéletnek. Az ellentmondás viszont perré alakítja át a fizetési meghagyást. A kamara eljárási díjat szed a fizetési meghagyások után, ezek legfeljebb felét szétosztja a közjegyzők között. A díj alapja a pénzkövetelés összege, annak 3 százalékát, de minimum 5 ezer és maximum 300 ezer forintot kell befizetni.
(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 × 5 =

fa, gerenda, palló, szarufa, deszka, léc, luc, borovi, fenyő, bükk, tölgy, szélezetlen, építőfa, asztalos, gyalulás, gyalult deszka, impregnálás, megmunkálás, szárított, tömbösített, táblásított, falap, ajtófríz, ablakfríz, brikett, fabrikett, gyújtós, forgács, fűrészpor, füstölés, padló, bramac, OSB, lap, tetőléc, paradicsomkaró, fűrészelés, lambéria, hajópadló, rönkházprofil, faházelem, faházborító, kutyaól, kutyaház, keményfa, fűrészáru, fatelep, áztatás, csavar, sarokvas, faragasztó, vékonylazúr, teraszlazúr, milesi, purhab, faragasztó, folyékony dűbel, epoxy ragasztó, bochemit, favédelem, kiszállítás, vörösfenyő, teraszburkoló, ragasztott gerenda, pipaléc, parkettszegő, műszárított, lépcsőgyártás, küszöb, lépcső, munkalap, huzalszeg, szög, hullámlemez, zsindely, bitumenes zsindely, onduline,trapézlemez, cserepeslemez, tüzép, fakereskedés