Forrás: Bitbau

A passzívházaknál nem egyszerű a belső térrel szinte egy síkú terasz megoldása, amennyiben a terasz alatt fűtött lakótér van.

Megoldás lehet a födém “leugrasztása” a terasz alatti helyiségben, de ezt nem sok esetben választjuk szívesen. Hiszen az alacsony belmagasság szinte sehol nem kívánatos a lakóterekben. A másik megoldás a terasszal egy szintben lévő födém rétegrendjeinek vastagítása, de ez is sokszor problémát okoz. Az építménymagasságok gyakran centire kihasználása nem enged meg semmilyen plusz magasságot sem. Bár a padlóréteg egy passzívháznál lehet, hogy magasabb a gépészeti csövek miatt, mégsem érheti el a kívánt magasságot, amit a hőszigetelés vastagsága kívánna meg a teraszon.

 

Egy harmadik megoldás a terasz vákuum szigeteléssel való megoldása. Drágább megoldás, de ezzel elérhetjük az álom terasz kapcsolat megoldást.

Terasz rétegrend vákuum szigetelésselTerasz rétegrend vákuum szigeteléssel

Ma már minden középületben követelmény az akadálymentesség, amely gyakran csak nagyon nehezen teljesíthető a különböző szerkezetek eltérő vastagsága miatt. Általában a rétegrendi váltásoknál egy küszöb, vagy mellvéd jelenik meg. A vákuum- szigetelés itt is ideális megoldás. Mivel már kis vastagságban is rendkívül jól szigetel, a külső terekbe történő váltásnál nincs szükség a szerkezet vastagítására.

Hagyományos szigetelés összehasonlítása a vákuum- szigeteléssel (azonos hőszigetelési követelmény mellett). Forrás: bitbau.Hagyományos szigetelés összehasonlítása a vákuum- szigeteléssel (azonos hőszigetelési követelmény mellett).

Forrás: Bitbau. 2010. február 12. | Szerző: ph-magazin.hu