1. A vázszerkezetet (fém, fa, beton) célszerű szakemberrel elkészítetni.

2. Válaszzuk ki a lépcső fafajtáját, az elvárásainknak megfelelően. Erősen igénybe vett lépcsőt ajánlatos keményfából (tölgy, bükk) elkészíteni. Kültérbe gyakorlatilag mindegy, hogy keményfát, vörösfenyőt vagy borovi fenyőt használunk. Itt a hangsúly a felületkezelésen van. Bármily érdekesnek tűnik, a fának elsősorban nem a nedvesség a fő problémája, hanem az UV sugárzás hatása. Festékboltokban nagyon jó alapozókat lehet kapni. Régebben megtette a lenolajkence is. Ma már, a megnövekedett sugárzás miatt, ez nem nyújt kellő védelmet. Fedőrétegnek vékonylazúrt, vagy vízbázisú lakkot használhatunk.

3. Nemrégiben megjelent a BOCHEMIT termékcsalád fakonzerváló terméke a festékeknél jóval alacsonyabb árszinten. 48 órás száradási idő után védelmet nyújt az UV sugárzás, rovarkártevők, gombásodás ellen.

4. Kemény papírkartonból vágjuk ki a lépcsőlapok, pihenők pontos mását, a kartonokat juttasuk el az erre szakosodott gyártónak.

5. Kérjünk árajánlatot. Ennek elfogadása esetén a gyártó rövid időn belül (egy-két hét) elkészíti a méretpontos lépcsőlapokat.

6. A lépcsőlapok vastagsága a vázszerkezettől függ. Betonhoz elég a 20mm-es, fához, fémhez 30mm-es.Nagyobb fesztávnál ajánlott a 40mm- es vastagság.

7. Rejtett csavarozással vagy kapupánt csavarokkal rögzítsük a vázszerkezethez.

8. A felületkezelés a fentebb leírt módon történik