Az új tető biztonságot nyújt

1. Válasszuk ki számunkra megfelelő tetőborítást, vegyük figyelembe a tető dőlésszögét, a környezetbe illeszkedését, a tervező ajánlását, az anyag súlyát, várható élettartamát, garancia idejét, és a későbbi fejlesztési lehetőségeket is.

2. Keressünk megfelelő tudású szakembert, kérjünk tőle precíz árajánlatot tételes anyag kiírással, referenciákat.

3. Kössünk írásos megállapodást, határozzuk meg a kezdési időpontot, a várható időtartamot, a felmondás lehetőségét, esetleges kötbért.

4. A tételes anyagkiírással mi is kérhetünk több kereskedőtől árajánlatot. Bár ezt sokszor hasznos a szakemberre bízni az elérhető nagyobb árkedvezmény miatt.

5. Nem célszerű a faanyagokat “bespájzolni”. Elég a munkálatok megkezdése előtt néhány nappal megvásárolni. A fának nem tesz jót a várakozás. Tekeredik, csavarodik, gombásodik, görbül. Ezeket a problémákat hagyjuk a fakareskedőre.

6. Érdemes az anyagminőségre odafigyelni. A tetőszerkezetbe kerülő fa nem lehet bogaras, korhadt, lábonszáradt, kérges.

7. Egyre nagyobb az igény az energiatakarékosságra. Bő a választék a különböző hőszigetelő anyagokból a tetőszerkezetekre is, az egyszerű fóliáktól a hőtükrös megoldásokig.

8. Az anyagiak függvényében fordítsunk gondot a faanyagok konzerválására, gomba mentesítésre, égéskésleltetésre. Tűzálló fa nincs, de sokszor az oltásnál a percek is sokat számítanak.

9. Vásárláskor az egyéb szolgáltatásokat is vegyük figyelembe, gyalulás, mártás, szállítás, ütemezett fizetés, garancia,stb.

10. A munkálatok megkezdése után a jó gazda gondosságával eljárva figyelemmel kell követni az építkezést. Nem kell folyton ott “nyüzsögni”, de az elérhető közelség mindamellet, hogy a munkamorált javítja a felmerülő esetleges kérdéseknél, hiányosságoknál jól jön. Ne feledjük a dolgozókat nem mi “dirigáljuk”. A megoldandó problémákat mindig a munkahelyi vezetővel beszéljük meg. Az irányítás az ő feladata ée felelőssége.

11. A munkák befejeztével a tetőt minden részletre kiterjedően vegyük át a műszaki ellenőr segítségével. A hiányosságokat haladéktalanul (még a kifizetés előtt) pótoltassuk. Az elvégzett munkára kérjünk garanciát a “szaki” pontos elérhetőségével együtt.

12. Ekkor jöhet a végső kifizetés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × 5 =

fa, gerenda, palló, szarufa, deszka, léc, luc, borovi, fenyő, bükk, tölgy, szélezetlen, építőfa, asztalos, gyalulás, gyalult deszka, impregnálás, megmunkálás, szárított, tömbösített, táblásított, falap, ajtófríz, ablakfríz, brikett, fabrikett, gyújtós, forgács, fűrészpor, füstölés, padló, bramac, OSB, lap, tetőléc, paradicsomkaró, fűrészelés, lambéria, hajópadló, rönkházprofil, faházelem, faházborító, kutyaól, kutyaház, keményfa, fűrészáru, fatelep, áztatás, csavar, sarokvas, faragasztó, vékonylazúr, teraszlazúr, milesi, purhab, faragasztó, folyékony dűbel, epoxy ragasztó, bochemit, favédelem, kiszállítás, vörösfenyő, teraszburkoló, ragasztott gerenda, pipaléc, parkettszegő, műszárított, lépcsőgyártás, küszöb, lépcső, munkalap, huzalszeg, szög, hullámlemez, zsindely, bitumenes zsindely, onduline,trapézlemez, cserepeslemez, tüzép, fakereskedés