Tűzifa – mire Érdemes figyelni a vásárlásnál!

A téli fűtési szezon közeledtével a tűzifa beszerzése sok család számára időszerű kérdéssé válik, de mire érdemes figyelni az erdei tüzelő beszerzésénél? A SEFAG Zrt. szakemberei csokorba gyűjtötték azokat a praktikus tanácsokat, amelyek megkönnyítik a döntést.

Mikor vásároljunk?

A frissen kivágott fa víztartalma meglehetősen magas, ezért érdemes már most, a nyári időszakban megvásárolni a tűzre valót, hogy a hasáboknak legyen idejük kiszáradni. Javasolt minél előbb felhasogatni a fát, majd azt jól szellőző helyen tárolni, ezzel is növelhetjük a tűzrevaló fűtőértékét, amely száraz fa esetében kétszer nagyobb is lehet, mint egy úgynevezett nyers hasáb elégetésénél. Ideálisak a 10 és 40 centiméter közötti átmérőjű darabok, mert ezek még könnyen hasíthatóak, de már megfelelő tömeget képvisel egy-egy hasáb.

Hol szerezzük be a tűzifát?

Az állami erdőgazdaságok,  az év mind a 12 hónapjában foglalkoznak tűzifa értékesítésével, bármikor fordulhatunk hozzájuk. További előnyük néhány eladóval szemben, hogy a vásárlóknak szakszerűen tárolt, és pontosan kimért mennyiséget adnak át. A tűzifa mértékegysége lehet normál űrméter (1 méter hosszú tűzifából kirakott 1x1x1 méteres kocka), vagy köbméter (1 méter hosszú tűzifából kirakott 1×1×1,68 méteres téglatest). Fentiek értelmében 1 köbméter egyenlő 1,68 normál űrméterrel, érdemes tehát az árat a mértékegységgel is összevetni. Az erdőgazdaságokkal ellentétben egyes kereskedőknél sajnos nincs lehetőség a mennyiség ellenőrzésére, a fatömegbecslés tudományában kevésbé jártas vevők ezért nem tudnak megbizonyosodni arról, hogy valóban a kifizetett mennyiséget kapják-e meg. Fontos még megjegyezni, hogy a számla nélkül vásárolt tűzifa akár bűncselekményből is származhat, így az olcsónak tűnő “fekete” fával könnyen kerülhetünk kellemetlen helyzetbe.

Milyen fafajt vegyünk?

Az állami erdőtársaságok lapja, A mi erdőnk idei első számában közölt egy hasznos összeállítást ezzel a kérdéssel kapcsolatban, mely szerint:

Bükk: Fülledésre hajlamos fa, ezért a lehető leggyorsabban hasítani kell, de még így is több időre van szüksége a kiszáradáshoz. Kéreg alig van rajta, de a hamuja az égés után több mint az átlag. Ha megfelelően kezelik, igen kiváló a fűtőértéke.

Tölgy: Magas fűtőértékű fafajta, érdemes nyáron kivágni, hogy legyen elég ideje száradni. Kérge vastagabb a bükknél. Jól hasad. Az egyik legjobban használható (nem csak tüzelésre).

Gyertyán: Kérge nagyon vékony. Sűrűsége miatt is sokan szeretik, jó tudni azonban, hogy ezt is időben kell felvágni, mert a vágásfelület beszáradása után már nehéz hasogatni. Ráadásul fülledésre szintén érzékeny. Igen jó a fűtőértéke.

Cser: Jól beindított tűznél sokáig képes tartani a parazsat. A legnehezebb fafajok egyike, de hajlamos a fülledésre, ezért fel kell hasogatni, viszont a legtöbb esetben ez könnyű művelet. Ennek van a legtöbb időre szüksége a száradáshoz, különben szinte csak parázslik a tűzön.

Akác: Nyers, nedvesebb állapotban is viszonylag jól ég, ezért is közkedvelt tűzifa. Jól és könnyen hasad, de azért vannak igen kemény göcsös kivételek. Vastag kérge száradáskor leválik róla, ami piszkol, de ez a kéreg szárazon kiváló gyújtós lehet.

Fenyők: Jól hasíthatók, de hazánkban ritkán értékesítik tűzifaként, mert nagyon hirtelen ellobban és puffer nélkül a hő távozik a kéményen át. A tölgyhöz képest majd háromszor annyi kell belőle. Gyantatartalmuk miatt egyébként sem ajánljuk pl. értékes cserépkályhákhoz.

A tűzifa a történelem során mindig is az egyik legelérhetőbb, legpraktikusabb tüzelő volt, amely ráadásul megújuló energiaforrásnak minősül, hiszen Magyarországon évről-évre folyamatosan nő az erdőterület aránya. Ha lehet, éljünk ezzel a lehetőséggel, és válasszunk jó minőségű faanyagot, hogy megkíméljük magunkat az esetleges bosszúságoktól, károktól!

 

 Forrás: FATÁJ Online

2 thoughts on “Tűzifa – mire Érdemes figyelni a vásárlásnál!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy + hat =

fa, gerenda, palló, szarufa, deszka, léc, luc, borovi, fenyő, bükk, tölgy, szélezetlen, építőfa, asztalos, gyalulás, gyalult deszka, impregnálás, megmunkálás, szárított, tömbösített, táblásított, falap, ajtófríz, ablakfríz, brikett, fabrikett, gyújtós, forgács, fűrészpor, füstölés, padló, bramac, OSB, lap, tetőléc, paradicsomkaró, fűrészelés, lambéria, hajópadló, rönkházprofil, faházelem, faházborító, kutyaól, kutyaház, keményfa, fűrészáru, fatelep, áztatás, csavar, sarokvas, faragasztó, vékonylazúr, teraszlazúr, milesi, purhab, faragasztó, folyékony dűbel, epoxy ragasztó, bochemit, favédelem, kiszállítás, vörösfenyő, teraszburkoló, ragasztott gerenda, pipaléc, parkettszegő, műszárított, lépcsőgyártás, küszöb, lépcső, munkalap, huzalszeg, szög, hullámlemez, zsindely, bitumenes zsindely, onduline,trapézlemez, cserepeslemez, tüzép, fakereskedés