Méhecskehotel (darázsgarázs)

Ha megmentjük a méheket, megmentjük a Földet!

A családokban élő, köztudottan agresszív telepes méhek és darazsak mellett léteznek magányosan élő fajok is. Ezek a néhány milliméterestől a poszméh méretig előforduló, szelíd, nem támadékony fajok partfalak, fák, talaj lyukaiba falazzák utódaikat. Jelenlétük nagyon fontos a lakott területeken is, mivel faj- és méretgazdagságuk alapvető fontosságú a változatos virágméretű növényfajok beporzásában, amit a házi méhek egymagukban nem tudnak elvégezni.

Forrás: Orbán Zoltán ,
Magyar Madártani Egyesületet (MME)
Méhecskehotel (darázsgarázs)

Méhecskehotel, más néven darázsgarázs (Fotó: Orbán Zoltán).
Magányos méhek által félig már belakott méhecskehotel (darázsgarázs) egy fővárosi kertes ház ablakpárkányán (Fotó: Orbán Zoltán).

A támadékony és fájdalmas szúrású, családokban élő darazsak nem tudnak beköltözni ezekbe a szűk járatokba, tehát a méhecskehotel/darázsgarázs nem vonzza oda ezeket!

Ugyanakkor a beköltöző, szelíd, nem támadékony magányos darazsak a méheknél is hasznosabbak, mivel a felnőttek alapvetően beporzók, míg a lárváik számára vadásznak (pl. hernyókat gyűjtenek).

Az Európában élő mintegy kétezer beporzórovar-faj többsége a méhek, ezen belül is a magányosan élő fajok közül kerül ki. Ezek a nem támadékony, bölcsőkamráikat partfalakba, talajba, korhadó fába mélyítő állatok nélkülözhetetlenek a vadon élő és a termesztett kultúrnövények beporzásában, amit a házi méhek egyedül nem képesek elvégezni.

Míg a házi méhek akár több tízezres kolóniáinak termetes faodvakra – még inkább az ember által biztosított kaptárakra – van szüksége, a magányos fajok ujjnyinál nem vastagabb lyukak védelmére bízzák utódaikat. Ezekbe a szűk járatokba a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak elsősorban megbénított hernyókat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a felhalmozott táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kikelő kifejlett rovar kirágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét.


Méhecskehotel régi téglában
(Videó: Orbán zoltán)


A méhecskehotelek estében igaz a mondás, hogy minél nagyobb, annál jobb!
(Videó: Orbán Zoltán)

Ebben a 13 cm átmérőjű tűzifa kugliban 197 db (2, 4, 8 mm-es) méhecskehotel-furat van (Fotó: Orbán Zoltán)
És ha már rászánjuk magunkat bölcsőfuratok készítésére, érdemes ezekből a lehető
legtöbbet a felületbe mélyíteni. Ebben a 13 cm átmérőjű tűzifa kugliban
197 db (2, 4, 8 mm-es) furat van (Fotó: Orbán Zoltán)


A magányos méhek és darazsak védelmének fontosságáról, a méhecskehotelekről
az M2 Petőfi TV – “Én vagyok itt!” c. műsora is beszámolt 2019. április 2-án
(Forrás: YouTube ? M2 Petőfi TV).

 

Körülöttünk élnek és nem veszélyesek

A magányosan élő méhek, és számos hasonló életmódot folytató darázsfaj képviselői köztünk élnek a kertekben, a parkokban, az iskolákban és óvodákban, a lakótelepeken – még a sokadik emelet magasában is. Mindenhol ott vannak, ahol virágokat találnak. A mindennapokban azért nem figyelünk fel rájuk, mert ezek feltűnés nélkül, egyedül repkednek, és ami ezzel a ?nemszeretem? állatcsoporttal kapcsolatban lényeges szempont – nem támadékonyak.


Nemcsak az nem zavarja őket, ha a kutyánk játszótérnek használja a
lakóhelyük előterét, …


… de az sem, ha ilyen közelről figyeljük a ténykedésüket
(Videók: Orbán Zoltán)

 

A méhecskehotel (darázsgarázs) eszközcsoport

Méhecskehotel (darázsgarázs) minden 2?10 mm átmérőjű, legalább néhány cm hosszúságú, cső alakú tárgy, illetve bármely olyan anyag, amibe ilyen lyukak mélyíthetőek.

[Mi a különbség a méhecskehotel és a darázsgarázs között? Gyakorlatilag semmi. Az eszköz a több mint tíz évvel ezelőtti bemutatásakor kapta a szándékosan figyelemfelhívó darázsgarázs nevet, mert magyar nyelven a méhgarázs kimondva könnyen érthető mélygarázsnak, ami felesleges félreértésekhez vezethetett volna. Időközben megszületett a méhecskehotel elnevezés, ami szakmailag azért pontosabb megnevezés, mert ezekbe – a természetes földfali költőhelyekhez hasonlóan ? főleg méhek (ezen belül is az Osmia nembe tartozó kőműves méhek) képviselői költöznek be.]

Akit részletesebben érdekel a kőműves méhek élete, és a méhecskehotel, mint eszköz szerepe a védelmükben, elolvashat egy angol nyelvű tanulmányt itt >>.

Darázsgarázs (Fotó: Orbán Zoltán).  Darázsgarázs (Fotó: Orbán Zoltán).

A méhecskehotelt lehetőleg virágos növények közelébe telepítsük

 

Darázsgarázs (Fotó: Orbán Zoltán).  Természetvédelmi farakás (Fotó: Orbán Zoltán).
Ha természetvédelmi farakásba készítjük a méhecskehoteleket, a farakás mellé ültessünk virágzó bokrot vagy lágyszárúakat. A képen a farakás környezetgazdagítását magnólia és zsálya adja.

Darázsgarázs (Fotó: Orbán Zoltán).  Darázsgarázs (Fotó: Orbán Zoltán).
A méhecskehotel tetszetős kerti “bútor” is lehet, amit a gyümölcsfák közé …

Darázsgarázs (Fotó: Orbán Zoltán).  Darázsgarázs (Fotó: Orbán Zoltán).

… és sziklakertbe, kiskertbe is telepíthetünk.

Darázsgarázsok (Fotó: Orbán Zoltán).  Darázsgarázsok (Fotó: Orbán Zoltán).
A méhecskehotelek lakói nem agresszívek, ezért ezek az eszközök
nyugodtan kihelyezhetőek erkélyre, …

Darázsgarázs (Fotó: Orbán Zoltán).
… épületfalra is. Ez a kép például az MME fővárosi, Költő utcai központi
irodájának bejáratánál készült, ahol jelenlétük annyira nem feltűnő,
hogy a vendégek többnyire észre sem veszik ezeket
(Fotók: Orbán Zoltán).

MÉHECSKEHOTELEK KÉSZÍTÉSE

Tűzifa kugliba

10-20 cm átmérőjű tűzifa kuglikba akár több tucatnyi költőüregből álló méhecskehotel készíthető, ha 2-10 mm átmérőjű fúróval sűrűn átlyuggatjuk fúrószár mélységű lyukakkal. Általában a rönkök hossztengelyével párhuzamosan, tehát a keresztvágási felületbe fúrunk, de állított rönk oldalába, sugárirányban is fúrhatunk.

Darázsgarázs készítése tűzifába (Fotó: Orbán Zoltán).

Darázsgarázs készítése tűzifába (Fotó: Orbán Zoltán).  Darázsgarázs készítése (Fotó: Orbán Zoltán).  Darázsgarázs készítése (Fotó: Orbán Zoltán).

A költőüregek kifúrásához az ilyen alapkészlet minden fúrószárát használhatjuk (Fotók: Orbán Zoltán).

Méhecskehotelünknek érdemes lábakat is készíteni, amivel elkerülhető a fa aljának nedvesedése, korhadása. Első lépésben fúrjunk egy-egy 10 mm átmérőjű  lyukat a tűzifa kugli mindkét végéhez úgy, hogy a farönk hossztengelyére merőleges lyukak tengelye ferdén kifelé mutasson. Ezt követően ujjnyi vastag ágból vágjunk négy egyforma hosszú darabot, ezek végeit faragjuk meg annyira, …

Darázsgarázs készítése (Fotó: Orbán Zoltán).  Darázsgarázs készítése (Fotó: Orbán Zoltán).
… hogy enyhén szorulva belemenjenek a láb furataiba, és máris kész a mobil méhecskehotel
(Fotók: Orbán zoltán).

 

A tűzifa kugliba készített méhecskehotelek könnyen mozgathatók, ezért ideálisak arra is, hogy az ablakpárkányon lévő virágláda mellé telepítsük ezeket. Így a nektárt gyűjtögető magányos méhek a méh legelő mellett a költőüregeket is megtalálhatják, nem is beszélve arról, hogy így mi is könnyebben megfigyelhetjük a méhecskehotelekbe jövő-menő állatokat.
 

Farakásba

A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha a természetvédelmi farakásunkba szeretnénk méhecskehotelt készíteni. Ebben az esetben akár több száz lyukat is fúrhatunk a fenti módon a tűzifa rönkökbe, jó nagy telepet kialakítva.

Darászgarázs készítése (Fotó: Orbán Zoltán).
Itt a munka is könnyebb, mert a rönkök már eleve a helyükön vannak és a
fúráshoz jól rögzítettek (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Nádszövetből

Szorosan összecsavart, 10?20 cm vastag nádszövetből finomabb fogazatú fűrésszel (a vasfűrész is jó) vágjunk le egy 30?40 cm hosszú darabot, majd a két végén szorosan drótozzuk össze, végül egy megfelelő vastagságú dróttal, ágacskával vagy szeggel tágítsuk ki a nádszövet mindkét oldalán a nádszálak üregeit. A nádszövetből készült méhecskehotel zsinórral függesztve, vagy nyárs vastagságú villás ág lábra tűzve a virágágyásba is állítva is kihelyezhető.

Darázsgarázs készítése (Fotó: Orbán Zoltán).  Darázsgarázs készítése (Fotó: Orbán Zoltán).
Szorosan csavarjuk fel a nádszövetet, a törött nádvégeket fűrészeljük le, majd vágjuk le a kívánt méretet, …

Darázsgarázs készítése (Fotó: Orbán Zoltán).  Darázsgarázs készítése (Fotó: Orbán Zoltán).
… az így kapott méhecskehotel mindkét oldalát szorosan drótozzuk össze, a nádszálak üregeit mindkét végen tisztítsuk ki, …

Darázsgarázs készítése (Fotó: Orbán Zoltán).  Darázsgarázs készítése (Fotó: Orbán Zoltán).
… végül a nádszövetből készült méhecskehotelt zsinórral akasszuk ki, de faraghatunk nyárs lábat is, amivel virágágyásba is állíthatjuk .

Darázsgarázs készítése (Fotó: Orbán Zoltán).  Darázsgarázs készítése (Fotó: Orbán Zoltán).
(Fotók: Orbán Zoltán)

Bambusznádból

Hüvelykujj vastagságú bambusznádszálakat 30?40 cm-es darabokra vágva, majd ezeket kötegekbe kötve is méhecskehoteleket kapunk.

Darázsgarázs készítése (Fotó: Orbán Zoltán).
Bambusznádkötegből készült méhecskehotel (Fotó: Orbán Zoltán).

 

A hagyományos méhecskehotelek (darázsgarázsok) önmagukban is rendkívül érdekes természetvédelmi eszközök. Ha azonban azt is láthatóvá tesszük, hogy mi zajlik a fantasztikus kialakítású bölcsőkben, akkor még elképesztőbb dolgokat láthatunk – ehhez pedig csak néhány üveg kémcsőre van szükségünk!  


A látvány-méhecskehotelekről részletesen olvashat itt >>

 

Forrás: Orbán Zoltán ,
Magyar Madártani Egyesületet (MME)
Méhecskehotel (darázsgarázs)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

fa, gerenda, palló, szarufa, deszka, léc, luc, borovi, fenyő, bükk, tölgy, szélezetlen, építőfa, asztalos, gyalulás, gyalult deszka, impregnálás, megmunkálás, szárított, tömbösített, táblásított, falap, ajtófríz, ablakfríz, brikett, fabrikett, gyújtós, forgács, fűrészpor, füstölés, padló, bramac, OSB, lap, tetőléc, paradicsomkaró, fűrészelés, lambéria, hajópadló, rönkházprofil, faházelem, faházborító, kutyaól, kutyaház, keményfa, fűrészáru, fatelep, áztatás, csavar, sarokvas, faragasztó, vékonylazúr, teraszlazúr, milesi, purhab, faragasztó, folyékony dűbel, epoxy ragasztó, bochemit, favédelem, kiszállítás, vörösfenyő, teraszburkoló, ragasztott gerenda, pipaléc, parkettszegő, műszárított, lépcsőgyártás, küszöb, lépcső, munkalap, huzalszeg, szög, hullámlemez, zsindely, bitumenes zsindely, onduline,trapézlemez, cserepeslemez, tüzép, fakereskedés