tűzifaMagyarországon nagyjából minden ötödik háztartásban úgynevezett szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, ami legtöbbször a tűzifát jelenti. Ez a világon a legősibb és látszólag a legegyszerűbb fűtési mód, pedig sok dologra érdemes odafigyelni.

A legfontosabb, hogy mikor szerezzük be a tüzelőt? Nagyon sokan közvetlenül a fűtési idény előtt teszik ezt meg. Célszerű mielőbb -, ha a lehetőségek engedik, akár egy évvel korábban ? beraktározni a kályhába valót, így a fának van ideje kiszáradni és fűtőértéke ideális lesz. Javasolt, hogy az otthoni raktározás már ?kályhakész? méretre feldolgozott állapotban történjen. 

Nem mindegy a megvásárolt fafaj sem: a bükk fűtőértéke például magas, a nyárfáé alacsonyabb. Ha nem ismerjük a megvásárolandó fa tulajdonságait, érdemes utánanézni vagy megkérdezni egy szakembert, nehogy meglepetés érjen utólag.

Tűzifát vásárolhatunk tömegre vagy térfogatra – célszerű lehetőség szerint köbméterben számolva megvenni. Így ugyanis könnyebben ellenőrizhető a mennyiség és a fa víztartalma sem befolyásolja az árat. A kereskedők többnyire erdei köbméterben számolnak, ami 1,68 űrméternek felel meg (az erdei köbméter jelenleg nem szabványosított, erdőgazdálkodótól függő érték). Egy erdei köbméterben egy köbméter tömör fa van. Ha mégis tömegre vásárol valaki, akkor oda kell figyelni, hogy csak hitelesített mérlegen mért fát vegyen meg, fizetni pedig csak mérlegjeggyel vagy más hitelesítő dokumentummal együtt kiállított számlára javasolt. Természetesen vásárlás előtt győződjön meg róla, ténylegesen azt a mennyiséget kapja, amit kifizetett. Például a konyhakész, ?kalodás? tűzifánál érdemes szemügyre venni alaposan a raklapok tartalmát, de hengeres fánál sem mindegy, mi került a farakás legaljára.

A tűzifa nem hatósági áras, ezért a különböző kereskedők más-más áron kínálják ? általában megér egy kis utánajárást, hogy megtalálják a legkedvezőbbet.

Ha már otthon van a tűzifa az udvaron, akkor a rakás tetejét a csapadék ellen le kell takarni, miközben az oldala szabadon marad. A fa így tud szellőzni és kellő fűtőértékűre szárad, mire egy fagyos téli estén a kályhába kerül.

Akárcsak más termékeknél, a tűzifánál is előfordulnak tisztességtelen kereskedők. Ha úgy érzi, hogy megtévesztés áldozata és az eladó nem hajlandó egyeztetésre, akkor a NÉBIH-hez tud panasszal fordulni. Ehhez szükség lesz a vásárlás dokumentumaira (számla, mérlegjegy stb.), ezért ezeket mindig őrizze meg.

Forrás: sefag.hu

 

Kapcsolódó: Fenyőgyújtós, Zsákos tűzifa