Kültéri fa burkolatok

A fából készült burkolatok kültéri alkalmazása kényes téma, könnyű benne hibát véteni. Az egyik legfontosabb dolog a megfelelő faanyag kiválasztása. Ez önmagában azonban nem elégséges. 

  Amikor az átlagos érdeklődő nekikezd az információgyűjtésnek, rendszerint már rendelkezik egy hozzávetőleges képpel a kívánt teraszburkolatról. Tapasztalataink szerint ez a kép egy széles deszkázatú, sötét színű, bordázott felület. Ennek okát valószínűleg a több évtizedes, meglehetősen hatásos marketing kampányban kell keresnünk, melynek célja a trópusi fafajok reklámozása volt. Az emberek fejében kialakult kép valóban mutatós, de sajnos szakmailag több ponton is helytelen megoldásokon alapszik.

Kezdjük a teraszdeszkák szélességével: az interneten, televízióban, nyomtatott reklámanyagokban fellelhető teraszburkolatok szinte kivétel nélkül széles deszkázattal hirdetik magukat, holott ez általában kedvezőtlen hatással van a burkolat élettartamára. Egy szélesebb deszka esetében ugyanis sokkal nagyobb a repedés, vetemedés veszélye, mint a keskenyebb szelvényméretű burkolatelemeknél. Gondoljunk csak a jachtok fedélzetére: minden esetben keskeny lécekkel burkolják a fedélzetet, hiszen ezek bírják jobban az extrém környezeti terhelést. A másik, alapvetően hibás pont a bordázott felületek reklámozása. Kétségkívül mutatós mintázatokat találni a katalógusokban, de a hangzatos “csúszásgátló” tulajdonság feltüntetése mellett nem hívják fel figyelmünket a bordázott profil hátrányaira.
Pedig akadnak szép számmal: a redők között felgyűlnek a különféle szennyeződések, a nedvesség, és szépen lassan tönkreteszik a burkolatot. Amellett, hogy a bordázat meglehetősen sérülékeny, könnyen letöredezik, egy ilyen profilozású felület elveszíti a felújítás lehetőségét is, hiszen sima társaival ellentétben ezek a deszkák nem szépíthetőek meg parkettacsiszoló segítségével. A csúszásgátló tulajdonság pedig a gyakorlatban nem sokat ér, mert bár keresztben valóban jobb tapadást biztosít, hosszanti irányban még jobban is csúszik, mint a sima felületű deszkázat. Az egyetlen pont, ahol valóban értelme lehet a csúszásgátló felületeknek a lépcsők deszkázatánál keresendő. Lásd: vörösfenyő teraszburkoló

Ezen ismérvek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a széles, bordázott teraszdeszkák szakmailag kifogásolható választásnak számítanak. Ha valóban tartós faburkolatot szeretnénk teraszunkra, válasszunk inkább keskenyebb, és lehetőleg simára gyalult deszkázatot.

Lásd: gyalult vörösfenyő deszka

 teraszburkolatokteraszburkolatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt + öt =

fa, gerenda, palló, szarufa, deszka, léc, luc, borovi, fenyő, bükk, tölgy, szélezetlen, építőfa, asztalos, gyalulás, gyalult deszka, impregnálás, megmunkálás, szárított, tömbösített, táblásított, falap, ajtófríz, ablakfríz, brikett, fabrikett, gyújtós, forgács, fűrészpor, füstölés, padló, bramac, OSB, lap, tetőléc, paradicsomkaró, fűrészelés, lambéria, hajópadló, rönkházprofil, faházelem, faházborító, kutyaól, kutyaház, keményfa, fűrészáru, fatelep, áztatás, csavar, sarokvas, faragasztó, vékonylazúr, teraszlazúr, milesi, purhab, faragasztó, folyékony dűbel, epoxy ragasztó, bochemit, favédelem, kiszállítás, vörösfenyő, teraszburkoló, ragasztott gerenda, pipaléc, parkettszegő, műszárított, lépcsőgyártás, küszöb, lépcső, munkalap, huzalszeg, szög, hullámlemez, zsindely, bitumenes zsindely, onduline,trapézlemez, cserepeslemez, tüzép, fakereskedés