TÉRNYERŐ MEGOLDÁSOK

Galériák tervezési és kivitelezési szempontjai

LÉPCSŐK ÉS GALÉRIÁKA galéria az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ha több helyre van szükség. Viszonylag kis anyagi ráfordítással plusztérhez juthatunk a segítségével. Az amúgy kihasználatlan, nagy belmagasságú terület hálórészként, gyerekszoba- ként vagy akár dolgozó- szobaként is szolgálhat.

A mai ingatlanárak mellett a tér egyre értékesebb. Összehasonlítva a lakás-négyzetméter árakat, egy átlagos galéria ugyancsak négyzetméterben kifejezett építési költségével hatalmas különbségeket találunk az utóbbi javára: a galériaépítés gazdaságos! Hazánkban a kisebb vidéki városoktól Budapestig egyaránt gyakran találkozhatunk olyan polgári lakásokkal, melyekre különösen jellemző a szokatlanul nagy belmagasság – ezek galéria építésére remek lehetőséget adnak. Nem mellesleg egy ilyen beruházás energetikai szempontból is hatékony, hiszen nem kell az új lakótér kifűtésére többet költeni, mint korábban. Kihasználva a meleg levegő felfelé áramlását, a korábban megszokottnál akár kevesebbet is költhetünk fűtésre, ha például hálószobának használjuk azt. Műemléki jellegű, régi polgári lakásokban hatalmas, mennyezetig érő ablakokkal is találkozhatunk. Az ilyen jellegű ablakszerkezet igazán kapóra jön egy galériánál, hiszen így felül is adott lehet a természetes fény. Sajnos ez a szerencsés eset igen ritka, így gondoskodni kell az igényes és hatékony világításról, különös tekintettel a galéria lépcsőjére – a használó biztonsága érdekében.

Természetesen kisebb belmagasságnál is szóba jöhet a galéria, de ilyenkor az alsó és a felső szint funkciói kompromisszumhoz kötöttek. Például a felső szinten tudomásul kell vennünk, hogy nem tudjuk kihúzni magunkat – ha csak alvásra használjuk, akkor ez nem is lesz nagy probléma. Alul pedig kialakítható például egy ülő munkahely – amolyan dolgozósarok, vagy éppen gyerekek számára kialakított játszórész.
Építési engedély a legtöbb esetben nem szükséges a galéria kialakításához, de ha az építési tevékenység során az építmény tartószerkezeti rendszerét meg kell változtatni, átalakítani, elbontani, kicserélni megerősíteni vagy (változatlan formában) szükséges újjá építeni, akkor el kell indítani az eljárást. Előfordulhat, hogy az új galéria olyan nagy alapterületű, hogy önálló lakószintnek számít, ez esetben számos jogszabálynak való megfelelést ellenőrizni kell, például emeletes épületek esetén a szintek számától függően különböző tűzvédelmi előírásoknak is meg kell felelni.

Egy galéria mindenképpen alapos tervezést igényel. Át kell gondolni, hogy hogyan fogja megváltoztatni a lakás jellegét az új szerkezet, mit vesz el (térélmény, természetes fény) és mit ad (plusz felületek, új stílus), azaz hogyan fog harmonizálni a lakás többi részével. A szerkezeti felépítés nemcsak esztétikai, hanem műszaki értelemen is szakembert kíván. Ahhoz, hogy galériánk megfelelően méretezett, jól hasznosítható, biztonságos és gazdaságos legyen, szükséges ismerni néhány szilárdságtani alapfogalmat (például külpontosság, inercia, belső és külső erők, összetett hajlítás, kihajlás, palástnyomás, stb). Alapvető kérdés annak számszerűsítése, hogy mi a legnagyobb terhelés, ami a galéria gerendáit érheti. Kivitelezés tekintetében két lehetőség van: jól kidolgozott típusszerkezet gyártása (megfelelő minőségbiztosítás mellett), vagy egyedi tervezés szakemberek) bevonásával – ezen a megrendelő biztonsága, illetve a vállalkozó hírneve, végeredményben pedig a megélhetése múlhat. Egyszerűbb feladatokban sok segítséget nyújthat egy lakberendező. Abban az esetben, ha a térelrendezés is változik, akkor már inkább belső építészhez érdemes fordulni. Ha a tervezett galéria falnyílások, födémnyílások, lépcsők szerkezetét is érinti, esetleg az épület műemléki védettség alatt áll, akkor már mindenképpen egy építész bevonása szükséges. Ő már abban is tud iránymutatást adni, hogy szükség van e statikus tervezőre terveink megvalósításához. A sokféle szempont miatt célszerű lehet látványterv elkészítése is – ez nagyban segítheti a megfelelő döntéseket.

Igazán könnyed, légies látványt a köztes alátámasztást nélkülöző azaz főfalakra, födémhez stabil kapcsolattal hozzáépített szerkezetek nyújtanak. Ezek tervezése és kivitelezése nagy szakmai hozzáértést és jó anyagismeretet igényel. Az oszlopokra, lábakra helyezett galéria a térkihasználás szempontjából kevésbé szerencsés, bár ettől még az adott körülmények függvényében ez a megoldás is lehet esztétikus. Külön figyelmet igényel a galéria tartóoszlopait gyámolító födém teherbírása, hiszen nem biztos, hogy az adott helyen ilyen (pontszerű) terhelést elvisel.Ilyen esetben Statikus véleményét is tanácsos kikérni.

A galéria rétegrendje meghatározó: milyen mennyezeti burkolatot használna a galéria alsó síkján? Kézenfekvő a gipszkarton burkolat, hiszen gazdaságos, egyszerűen festhető, és süllyesztett világítótestek is könnyedén beépíthetőek. A gipszkarton mellett a lambéria, vagy a változatos mintákkal elérhető dekoros bútorlapok s sok lehetőséget adnak. Elképzelhető olyan kialakítás is, ahol tartó burkolat nem is készül, mert például a fagerendákra fektetett hajópadló önmagában is szép látványt nyújt. A galéria felső burkolata lehet szőnyegpadló, parketta, laminált padló – a vonatkozó igények szerint. A rétegrend és az alkalmazott anyagok meghatározásánál tekintettel kell lenni a szükséges hang- és hőszigetelő képességekre is.

A fagalériákat értelemszerűen szárított faanyagból kell készíteni,hiszen beltéri használatról van szó. Fafajok tekintetében a tűlevelűek (luc-,erdei, és vörösfenyő) használata a jellemző és gazdaságos, természetesen lombos fafajok is alkalmasak lennének (tölgy, bükk), de méreti és gazdasági okokból ez ritka. Nagyobb szerkezeteknél a rétegragasztott fatartók is előnybe kerülnek. A faszerkezetű galéria készülhet hagyományos fakötésekkel is, de jellemzőbb a faszerkezet-építő vasalatok használata. Egyszerű és kedvező árú megoldást kínálnak az ácsipari kötőelemek, oszloptalpak, gerendapapucsok és egyéb szerelvények, melyek jellemzően horganyzott acélból készülnek.

 

Forrás: Magyar asztalos – Tóth Norbert cikke

Építőelemek galériákhoz a Fabók-Fabót-tól