Eltűnhet majd a lucfenyő az erdeinkből?

Eltűnhet majd a lucfenyő az erdeinkből?

A vízhiány megváltoztatja az erdők ökoszisztémáját, kedvezőtlenül hat a fenyőkre. A fenyőhöz sokan a magashegységek alpesi hangulatú tájait társítják, de nem ez az egyetlen hazájuk.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– Alapvetően igaz, hogy 800-1000 méteres tengerszint feletti magasságban a hűvös, párás klímát a lucfenyő, je­genyefenyő, valamint a vörösfenyő kedveli, de van néhány fenyőfaj, például a feketefenyő vagy az erdei fenyő, melyek kifejezetten száraz területeken is jól növekednek. Az erdőgazdálkodás ez utóbbi fafajokat gyakran használja sziklás, száraz hegyoldalak megkötésére, vagy homoktalajok erdősítésére – fogalmazott Szokolovszki Géza, a Nyírerdő Zrt. igazgatóhelyettese.

 

Nem megfelelő eloszlás

Mint mondta, azok a fenyőfajok, amik viszont tényleg a magas páratartalmat kedvelik, az utóbbi években kellemetlen helyzetbe kerültek. – Fontos hangsúlyozni, nem alapvetően csapadékhiányról van szó, hanem annak tenyészidőszaki eloszlásáról, illetve az ahhoz társuló hőmérsékletről. A hazai erdőgazdálkodás olyan klímaosztályozást készített, ami a júliusban mért 14 órai levegő-páratartalmon alapul. Ha ez az érték átlagosan meghaladja a 65 százalékot, akkor ott a lucfenyő, jegenyefenyő jól érzi magát – hangsúlyozta a szakember, azzal egészítve ki, hogy ez jellemzően hazánk igen kis területére érvényes, elsősorban középhegységeink északi kitettségű hegyoldalain, párás, hűvös völgyeiben találunk ilyen környezeti feltételeket.

De mi történik, ha a páratartalom hiányzik? A válasz nem olyan könnyű, mert ilyenkor a fa nem egyszerűen “kiszárad”, hanem egy rövidebb-hosszabb folyamat indul be, ami szélsőséges esetben a fa pusztulásához vezethet. – Ha nincs kellő páratartalom, akkor a levelein több víz párolog, mint amennyit a talajból pótolni tud. Az egyed legyengül, és nem marad “energiája”, hogy védekezzen a különböző kártevők, például a szúbogarak ellen, nem tud elegendő gyantát termelni, így azok elkezdik a fa szöveteit fogyasztani, és ez további gyengüléshez vezet. Megjelennek másodlagos, harmadlagos károsítók, és a fa kipusztul – magyarázta Szokolovszki Géza.

Tovább árnyalja a képet, hogy Magyarországon sok helyre ültettek erdészek lucfenyőt. Ez jellemzően a második világháború utáni időszakban történt, amikor az ismét elcsatolt országrészek okozta fenyőhiányt próbálták pótolni.

Öntözéssel lehet

A fenti folyamatok elleni védekezés az erdészszakmának nagy kihívást okoz, különösen ott, ahol nagyobb a fenyvesek aránya, például Német-, Cseh- és Lengyelországban, hiszen ez határokon átnyúló probléma.

– Valószínűnek tartjuk, hogy sok helyen a kevésbé páratartalom-igényes bükk- és tölgyfafajok veszik át a lucfenyvesek helyét, kiegészülve más őshonos elegyfajokkal, és természetesen némi fenyővel az arra érdemes helyeken. Valószínűleg nem fog teljesen eltűnni a lucfenyő. Jóval kisebb arányban lesz jelen hazánk erdeiben, bár ez az arány eddig is csak néhány százalékot tett ki – mondta az igazgatóhelyettes. Úgy véli, hogy kertekben, parkokban – különösen ott, ahol öntözésre is van lehetőség, s ezáltal a legmelegebb időszakban pótolni lehet a hiányzó páratartalmat és csapadékot – valószínűleg még sokáig gyönyörködhetünk a fenyőfákban.

Ha viszont valaki most szeretne ültetni, érdemes eleve szárazságtűrő fajokat, például a simafenyőt, a szerb lucot és a feketefenyőt választani, melyek jobban elviselik a térségünkben lévő forró nyarakat – hangsúlyozta Szokolovszki Géza.

Forrás: – Fatáj online , haon.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennyolc − 17 =

fa, gerenda, palló, szarufa, deszka, léc, luc, borovi, fenyő, bükk, tölgy, szélezetlen, építőfa, asztalos, gyalulás, gyalult deszka, impregnálás, megmunkálás, szárított, tömbösített, táblásított, falap, ajtófríz, ablakfríz, brikett, fabrikett, gyújtós, forgács, fűrészpor, füstölés, padló, bramac, OSB, lap, tetőléc, paradicsomkaró, fűrészelés, lambéria, hajópadló, rönkházprofil, faházelem, faházborító, kutyaól, kutyaház, keményfa, fűrészáru, fatelep, áztatás, csavar, sarokvas, faragasztó, vékonylazúr, teraszlazúr, milesi, purhab, faragasztó, folyékony dűbel, epoxy ragasztó, bochemit, favédelem, kiszállítás, vörösfenyő, teraszburkoló, ragasztott gerenda, pipaléc, parkettszegő, műszárított, lépcsőgyártás, küszöb, lépcső, munkalap, huzalszeg, szög, hullámlemez, zsindely, bitumenes zsindely, onduline,trapézlemez, cserepeslemez, tüzép, fakereskedés