Útmutató lambériázáshoz

Útmutató lambériázáshoz

A burkolat kialakítása ugyan nem igényel különösebb szakértelmet. A szükséges anyagok jegyzékébe ajánlatos nemcsak a lambéria mennyiségét, hanem a hozzávaló szegélyléceket és az övléceket is besorolni. A legolcsóbb, ha övlécként 10-20×40, vagy 30×50 mm-es gyalulatlan fenyőléceket, illetve tetőléceket használunk. A lambéria mögött úgysem látszik, hogy durva tartóanyag kerül majd a falra. Felerősítésükhöz beüthető dübeles facsavarok a legmegfelelőbbek.

A lambéria felerősítéséhez sajtolt felfogó lemezek is lehetségesek, amelyek gyorsabbá és könnyebbé teszik a munkát. Szükségünk lesz még alul lábazati- és felül zárólécre. Alulra a laminált padlókhoz való fóliázott és MDF maganyagú idomlécek is megfelelnek, felülre pedig olyan szélességű idomléc szükséges, hogy az teljesen lefedje a burkolat élét. Szükség lesz még oldalsó zárólécekre, és az esetleges sarkok lefedéséhez külső és belső saroklécekre. Ezek fafajtájukat tekintve lehetőleg azonosak legyenek a lambériával. Azt is még a felrakás előtt kell eldönteni, hogy a lambériát hogyan tudjuk a legkevesebb hulladékkal felhasználni.

Ha padlótól mennyezetig a teljes falfelületet akarjuk leburkolni, akkor a lambéria hossza némileg megköti a kezünket. Ezen úgy változtathatunk, hogy a lambériát vízszintesen erősítjük a falra.
A függőlegesen felerősített lambériánál kevesebb veszteség keletkezik, ha a lambériát 1,10-1,40 m hosszban rakjuk egymás mellé. Ilyen esetekben elég három, vízszintesen a falra erősített övléc is. Alul a padlótól 5 cm-re legyen a léc éle, felül pedig a burkolat felső élével kerüljön szintbe. Méretüket úgy válasszuk meg, hogy minden egyenetlenség, kiálló csőcsonk elférjen a leendő burkolat mögött. A két szélső léc közé kerüljön a középső övléc. Helyüket csapózsinórral jelöljük fel.

Szerelés

A burkolat felrakását valamelyik sarokból kiindulva kezdjük el. Az első darabnak a csaprészét fűrészeljük le, majd szorosan a falhoz illesztve, a szélekhez közel egy-egy szeggel rögzítsük az övlécekre. Alul hagyjunk 1 cm hézagot a padló szintje felett, amit egy lambéria lefektetésével az összes lapnál egyszerre biztosíthatunk. A lap hornyába nyomjuk bele a felfogó-lemezeket, majd ezeket újabb szegekkel rögzítsük az övlécekhez. A következő elem csapját illesszük az előző hornyába, majd gumikalapáccsal óvatosan üssük a helyére.
A munkával így gyorsan haladunk, és csak az utolsó elem sarokba illesztése okozhat gondot. Ezt fűrészeljük olyan szélesre, hogy a csapját a horonyba illeszthessük, majd ezt követően a falhoz támasztott vésővel fokozatosan megnyomva préseljük óvatosan a helyére.

Ha az oldalfalakra is burkolat kerül, akkor a szélső eleme(ke)t a sarok felől kezdve, a csaprészt lefűrészelve illesszük a mellette levő elem lapjához. A hornyolt rész mindig ellenkező irányba kerüljön, hogy a felerősítésük ne ütközzön akadályba. A záróléc az övléc szélességéhez igazodjon, és ahhoz is kell hozzáerősíteni, az utolsó elemet pedig esetleges méretre szabását követően a léchez is rögzíteni kell.
A következő lépésben a szegélyléceket erősítsük a helyükre. Először az alsót a padló szintjére nyomva, ragasztva és néhány facsavarral megerősítve rögzítsük a burkolathoz. Ezt követően a szélekre és sarkokra kerüljenek fel a méretre vágott függőleges szegélylécek, amelyeknek felső vége a burkolattal azonos szintbe kerüljön. Végül a felső szegélylécet rögzítsük a helyére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3 + hét =

fa, gerenda, palló, szarufa, deszka, léc, luc, borovi, fenyő, bükk, tölgy, szélezetlen, építőfa, asztalos, gyalulás, gyalult deszka, impregnálás, megmunkálás, szárított, tömbösített, táblásított, falap, ajtófríz, ablakfríz, brikett, fabrikett, gyújtós, forgács, fűrészpor, füstölés, padló, bramac, OSB, lap, tetőléc, paradicsomkaró, fűrészelés, lambéria, hajópadló, rönkházprofil, faházelem, faházborító, kutyaól, kutyaház, keményfa, fűrészáru, fatelep, áztatás, csavar, sarokvas, faragasztó, vékonylazúr, teraszlazúr, milesi, purhab, faragasztó, folyékony dűbel, epoxy ragasztó, bochemit, favédelem, kiszállítás, vörösfenyő, teraszburkoló, ragasztott gerenda, pipaléc, parkettszegő, műszárított, lépcsőgyártás, küszöb, lépcső, munkalap, huzalszeg, szög, hullámlemez, zsindely, bitumenes zsindely, onduline,trapézlemez, cserepeslemez, tüzép, fakereskedés