Megnézzük, milyen alapvető konyhaelrendezési formák lehetnek. Hogy melyiket válasszuk ezek közül, azt sok tényező befolyásolja, legfőképp a vevő elvárásai, de meghatározó szempont a helyiség mérete, formája is.

Munkaháromszög

A munkaháromszöget az 1950-es években Amerikában a Cornell Egyetemen fejlesztették ki. Lényege a főbb munkaterületek (élelmiszer-tárolás, mosogatás-előkészítés, sütés-főzés) háromszög alakban való elrendezése. A munkaháromszög alkalmazásával optimalizálhatjuk az egyes munkaterületek közötti távolságot, így időt és fáradtságot takarítunk meg ezzel. Ideális esetben a szárak közel azonos hosszúságúak és 1,5-3 méter között vannak.

Egysoros (lineáris) konyhaEgysoros konyha

Az egysoros elrendezést olyan helyeken használják, ahol csak egyetlen falfelület áll a bútor elhelyezésekor rendelkezésre. Általánosságban azonban elmondható, hogy egy olyan egysoros konyha hossza, amelyben hűtő, mosogatótálca, mosogatógép és főzőlap, sütő kerül elhelyezésre és még munkavégzésre is marad szabad felület, legalább 3,00 méter. A mostani divatos átfutó rajzolatos (az egymás melletti ajtókon keresztül futó furnérrajzolat) konyhafrontok ezen az elrendezéstípuson érvényesülnek a legjobb an. Viszont arra kell törekedni, hogy az egyvonalban lévő munkahossz ne haladja meg az 5,00 métert, mert az már munka közben fárasztóan sok gyaloglással jár. Sajnos ez a konyhatípus ergonómiailag a legkedvezőtlenebb, mivel a munkaháromszög egy egyenessé változik, és így a lehető leghosszabb lesz a megteendő út.

Kétsoros (folyosó-, hajókonyha) konyha

A kétsoros elrendezés biztosítja a leghatékonyabb térkihasználást, mivel a munkaháromszöget alkalmazva a munkavégzés közben megtett utak hossza jelentősen lerövidül, ezáltal a konyha kényelmesen használható. Érthető, hogy a konyhafőnökök ezt az elrendezést kedvelik a legjobban. A hajókonyha mindkét oldalán egy-egy pultsor fut végig, a köztes szabad hely ideális esetben 1,20 méter. Hátrány, hogy munka közben 180°-os fordulatokat kell tenni. A bútorok, berendezések elhelyezésénél célszerű ügyelni arra, hogy a mosogató és a főzőfelület egy oldalra kerüljön, és a munkacentrumokat ne válasszuk szét. A legfontosabb szabály, hogy a konyhában kerülni kell az átmenő forgalmat, mivel ez akadályozza a kényelmes munkát.

L alakú konyha

L alakú konyha

Az L alakú elrendezés a nagy, tágas konyhákban jó látványos megoldás. Sajnos egyetlen hátránya a sarok nehéz kihasználhatósága, igaz, a modern vasalatgyártók erre az esetre is számtalan új ötletet fejlesztettek ki, kezdve a forgó sarokpolcoktól, a korpuszból kijövő rácsos kosarakon át a legújabb sarokból kihúzható fiókrendszerekig. A munkaháromszög szempontjából tekintve szintén ideális megoldás, mivel a minden kézre esik elv jól érvényesül. Tipikus megoldása, amikor az L alak egyik végében a hűtőszekrény, a másik végében a sütő, középen pedig a mosogató helyezkedik el.

U alakú konyhaU alakú konyha

Az U alakú konyha a bútorelemeket és a berendezési tárgyakat a helyiség három fala mentén sorakoztatja fel. Az U alakú alaprajz megvalósítását többnyire nem a tér szűkössége, hanem a rossz helyen nyíló ajtó akadályozza. Ez az elrendezés egyébként biztonságos, jól használható munkapultfelülettel rendelkezik, és bőséges tárolótere kicsi és tágas helyiségek számára egyaránt megfelelő. Az U alakú konyhánál, ha a munkapultok által közrezárt részt túl nagynak vesszük, akkor viszont sajnos a háziasszony munkáját nehezítjük meg a sok felesleges közlekedéssel a munkafolyamatok közt. Sajnos az U alakú konyha szintén rendelkezik, sőt kétszeresen is, az L-alakúnál említett sarkok nehéz kihasználhatóságával.

 

G alakú konyha

A G alakú, illetve félszigetszerűen elrendezett konyha egyszerre többféle igényt is kielégít, tulajdonképpen egy U alakú konyha, egy étkező hozzátoldással. Előnye, hogy a háziasszony közvetlen kapcsolatban van az étkezőrésznél ülőkkel.

KonyhaszigetSzigetes elrendezésű konyha

A szigetszerű elrendezéshez jókora, tágas helyiségre van szükség. A ?sziget” elkülönült munkaterületet alkot, miközben a konyha tágasnak hat. Ennek az alaprajznak a megvalósításakor rendkívül körültekintőnek kell lennünk, hogy ne kelljen túl nagy távolságokat tennie a háziasszonynak munkavégzés közben. A szigetszerűen berendezett konyhának megvan az az előnye, hogy a szakács akkor sem marad magára, amikor a vendégek kényelembe helyezik magukat a térelválasztó szerepét is betöltő ?sziget” másik oldalán, biztos távolban a konyhától, mondjuk egy kanapéban. Kifejezetten olyan embereknek ajánljuk, akik szeretik a konyhaművészetet, és a főzést szeretik a helyiség középpontjába állítani. Ennek a térszerkezetnek a legpraktikusabb megvalósulása az, amikor a sziget szoba felőli részére egy bárpultot teszünk.

Szerző: Macsali Zsolt

Forrás: Fatáj-online