Kerítés – Több, mint telekhatár

Az ember földtulajdonának körülhatároló eszköze, a kerítés az idők során rengeteg változáson ment keresztül. Egyrészt a technológiai, másrészt a társadalmi fejlődéssel párhuzamosan folyamatosan igazodtak a kerítések az adott korszak elvárásaihoz.

Rusztikus, szélezetlen deszkakerítés

Az, hogy a kerítésnek komoly szerepe van a mezőgazdaságban és az állattartásban, nem igényel különösebb magyarázatot. A vidéken általánosan használt faszerkezetű karámokat és kerítéseket csak a XX. század második felében megjelenő új lehetőségek kezdték kiszorítani. A könnyű és erős dróthálók, szögesdrótok egyszerűsítették a telepítés munkáját.

A villanypásztor pedig forradalmi változásokat hozott az állattartásban és a vadkár elleni védekezésben is.
A fentiektől eltérő feladatot látnak el az olyan kerítések, amelyek a kisebb magán- és közterületeket óvják az illetéktelenektől: védik a privát szférát. Az ipari forradalom és az urbanizáció hozta új helyzetben az ilyen típusú kerítéseknek egyre nagyobb volt a jelentőségük. Sőt, a biztonság mellett dekorációs szerepet kaptak, a társadalmi rang fokmérői lettek. A kerítések kivitele, az anyagi helyzeten kívül, függött az időjárás és a domborzati viszonyok támasztotta követelményektől, a rendelkezésre álló nyersanyagoktól és, hogy volt-e állattartás a háznál.

A fakerítések elsősorban vidéken maradtak meg, a városi kerítések pedig a technológia fejlődésével egyre változatosabb formát öltöttek. Az épületek részeivé váltak, tartós kő, tégla, kovácsoltvas szerkezetükkel. Néhány kivételtől eltekintve általánosan elmondható, hogy korábban a díszes, kovácsolt ? fa esetében faragott ?, míves kialakítású kerítések voltak a népszerűek, manapság pedig az egyszerű, letisztult formájú, modern kerítéseket részesítik előnyben az építkezők.

Mart, felületkezelt kerítéslécek

Fakerítések, illetve olyan rendszerek esetén, amelyek tartalmaznak, akár csak díszítőelemként fát, rendkívül fontos a megfelelő anyaghasználat. Csak kültéri célra használatos fafajok jöhetnek szóba. A nyílászáró gyártásban bevált fenyőfélék: borovi-, luc-, vörösfenyő, a lombosak közül a tölgy felel meg az igénybevételnek.

A tűlevelűek esetében különösen fontos a megfelelő felületkezelés, és szerencsés, ha a leginkább kitett felső részek fizikailag is védettek (pl. bádogozással). A tölgy kerítéselemnél a galvanizált, vagy rozsdamentes kötőelemek használata célszerű, így a fémmel érintkező felületeknél jellemző (csersav okozta) fekete foltok elkerülhetők.

Kerítésépítés esetén kiváló választás a hungarikumnak minősített akác.

Természetes tartóssága folytán vegyszeres kezelés nélkül is használható kültéri célokra. Az akácoszlop a mezőgazdaság és a vidéki élet fontos és nagy hagyománnyal rendelkező építőanyaga. A hagyományos állattartás mellett vadkerítések, partvédelmi oszlopok, szőlő és gyümölcsös támrendszerek készülnek belőle. Az akácoszlop élettartama csupán a kéreg eltávolításával 20?30%-kal megnövelhető. Még előnyösebb a szíjácsmart, csiszolt oszlopok használata.

Postsaver fóliával védett oszlop telepítése

A kültéri szerkezeteknél különös figyelmet érdemel a megfelelő felületkezelés, legfőképp a talajjal érintkező részek védelme. Közismert jelenség, hogy a faanyagok a bütü felől képesek a leggyorsabban és a legnagyobb mennyiségben a nedvesség felvételére. Megfelelő bütüvédő szer használatával eltömíthetők a nyitott pórusok, így a nedvesség nem hatolhat be a szerkezetbe.

A földbe kerülő rész, amennyiben fából készül, fokozottan kitett a rovarok és gombák károsító hatásának. Ezen oszloprész égetésével a sejtfalak összezáródnak, a szíjács elszenesedik, így kevesebb nedvesség juthat a faanyagba, valamint nem jelent táptalajt a farontó gombáknak sem. Érdemes tudni, hogy az oszlop teherbírását a palást külső része adja. Amennyiben a degradáció épp ebben a külső rétegben kezdődik el, már kevéssé mély korhadás is jelentős gyengülést eredményez.

Postsaver fóliával védett oszlopok

A kültéri szerkezetek védelmére a merítéses impregnálás is rendelkezésre áll.

Az ilyen, többnyire barkácsáruházak polcain található világoszöld árnyalatú, fenyőből készült szerkezetektől ne várjunk sokat, a védőszer gyakran csupán 1?2 milliméter mélyen hatol a faanyagba. Az előbb említett eljárásnál sokkal jobb a magasnyomású telítés. Szárítás után a túlnyomásos védőszeres kezelésen átesett anyagtól jelentősen hosszabb élettartammal szolgál, a technológia mintegy 20?30%-os pluszköltsége nyilvánvalóan megtérül.

A legkritikusabb, földdel érintkező rész problémájára, valamint a könnyű telepíthetőségre egyszerű megoldás a földbe leüthető, vagy csavarható oszloptartó kehely. Ez a megoldás betonozás nélkül rögzíthető, a földbe mélyen nyúló tüskéje révén. Horganyzott acélból készült, így ellenáll a korróziónak.

Talajba csavarozható horganyzott oszloptalp

Érdekes találmány az angol Postsaver Europe Ltd. 1994-ben bemutatott Postsaver nevű terméke, amit kifejezetten faoszlopok és cölöpök korhadásának megakadályozására fejlesztettek ki. Egy hőre zsugorodó, kétrétegű kompozit fóliáról van szó, ami meggátolja a faanyagban lévő tartósítóanyagok kioldódását, illetve a korhadást okozó nedvesség behatolását. Figyelemreméltó a termékre vállalt 25 éves élettartam-garancia.

Az oszlopok közé különféle kivitelű kerítéstáblák kerülhetnek:

vízszintes hevederlécre felerősített deszkalapok, egyszerű vagy díszmart lécek, esetleg előregyártott kész lamellás kerítéselemek. Ezeknél a szerkezeteknél lényeges, hogy a faanyag mozgása, zsugorodása és dagadása ne okozzon problémát, feszültségeket. A csapadékvíz gyors távozásának biztosítása is rendkívül fontos.

Divatos a természetes hangulatú szélezetlen deszkák használata. Ezeknél komoly probléma, hogy a szíjács nem kerül eltávolításra, ami rövidíti a szerkezet élettartamát. Ilyen esetben a deszkák egyedi, hullámos, kézi szélezésével érdemes megtartani a formát, így némi anyagveszteséggel ugyan, de az eredmény tartós lesz.

Források:
nadland.hu
keritestrend.hu
wood.hu

A cikk a Magyar Asztalos 2018. áprilisi számában jelent meg.  Schlosser Mátyás cikke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhét + tíz =

fa, gerenda, palló, szarufa, deszka, léc, luc, borovi, fenyő, bükk, tölgy, szélezetlen, építőfa, asztalos, gyalulás, gyalult deszka, impregnálás, megmunkálás, szárított, tömbösített, táblásított, falap, ajtófríz, ablakfríz, brikett, fabrikett, gyújtós, forgács, fűrészpor, füstölés, padló, bramac, OSB, lap, tetőléc, paradicsomkaró, fűrészelés, lambéria, hajópadló, rönkházprofil, faházelem, faházborító, kutyaól, kutyaház, keményfa, fűrészáru, fatelep, áztatás, csavar, sarokvas, faragasztó, vékonylazúr, teraszlazúr, milesi, purhab, faragasztó, folyékony dűbel, epoxy ragasztó, bochemit, favédelem, kiszállítás, vörösfenyő, teraszburkoló, ragasztott gerenda, pipaléc, parkettszegő, műszárított, lépcsőgyártás, küszöb, lépcső, munkalap, huzalszeg, szög, hullámlemez, zsindely, bitumenes zsindely, onduline,trapézlemez, cserepeslemez, tüzép, fakereskedés