Különleges műalkotás a budai hegyoldalban, tökéletes harmóniában a természettel, kizárólag fából és üvegből. Az európai modern építészet és a keleti Zen filozófia keveredése mind a külső, mind a belső megjelenésben.

Élményépítészet.

Leginkább e szavakkal tudnám jellemezni ezt a nem hétköznapi családi házat, amely legelőször azt az érzést kelti a látogatóban, mintha egy repülőgépen ülne, vagy még inkább egy hőlégballonon lebegne, magasan a város fölött.

“Németországban ismerkedtem meg a ragasztott fa-üveg építészettel, ami az abszolút természetességével és természetközeliségével első látásra a rabjává tett” – meséli Ráth Gábor, az Art Concept House megalapítója. “Az élményt sokéves kutatómunka követte: nagyon sok gyárba kellett ellátogatnom, nagyon sok épületet kellett megnéznem, rengeteg rajz és rengeteg számítás következett, míg végül meg tudtam építeni azt a házat, amit elképzeltem, amely mind esztétikájában, mind statikájában utoléri, sőt, felül is múlja a németeknél látottakat.

Az első magyarországi házamat mintaháznak szántam, de mindenkit, aki eltölthetett benne pár napot, így jómagamat is, magával ragadott az otthon semmihez nem hasonlítható nyitottsága, energiája, így ma a családommal én élek itt. A telek megvásárlását hosszas keresgélés előzte meg, mert olyan helyet kerestem, amely adottságaiban ezt a házat igényli és kívánja, és persze képes azt ki is szolgálni. Rengeteget jártam kerékpárral a környéket, és azért éppen ezt a hegyoldalt, mert nagyon kevés olyan része van Budának, ahol mind a mai napig megvan ez az érintetlen nyugalom. Amikor rábukkantam a telekre, több nehézséggel is meg kellett küzdenem, legelőször is azzal, hogy ez a terület autóval megközelíthetetlen volt, ezért minden építőanyagot kézzel kellett bevinni a helyszínre.

A ház környezetébe illesztése

Arra törekedtünk, hogy a ház a hely adottságait figyelembe véve épüljön meg, azaz ne emelkedjen túlságosan ki, ne legyen hivalkodó, ne kelljen a terepet átrendezni. Az épület így félig a föld alá került, ám ez az előnyünkre vált, mert az északi oldalon így lényegesen kisebb a lehűlő felület, ezért is lett döbbenetesen alacsony a fűtési költség. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy a déli oldalon a hatalmas ablakfelületek a legkisebb napsugárzást is beengedik, ezért ha kisüt a nap, a lakás nagyon hamar felmelegszik.

Ez a ház, bár nagyon közel áll hozzá, mégsem passzívház, mert bár a szigetelés, a tájolás, illetve az épületkialakítás szempontjából alkalmas lenne rá, hiányzik belőle az ehhez szükséges gépészet. Mégis jó benne élni: amióta ebben a stílusban építek és élek, azóta minden egyéb épületben bezárva érzem magam. A filigrán tartószerkezet, az üvegfalak lehetővé teszik, hogy minden napszakban és évszakban részt kapjak a természet hangulataiból, együtt éljek a kerttel, a környezettel. Hogy belülről éljem át a nap vándorlását, az esőt, a ködöt, a szikrázó városi éjszakát.”

Az étkező-konyhával egybeépült nappali közel negyven négyzetméteres. A teret még tovább tágítja, hogy padlótól mennyezetig érő üvegfal veszi körül, olyan panoráma nyílik az egész fővárosra, mintha csak egy repülőgép pilótafülkéjéből tekintenénk le. A modern hangulatot tovább fokozza a színek összhangja: kakaóbarna fal, bézs mennyezet, fekete gerendázat. A konyha friss zöld csempéje szinte a kinti zöld folytatása.

Ráth Gábor gondolatai építészként és lakóként

“A kilencvenes évek óta foglalkozom faházakkal, több házat építettem Németországban nagy paneles technológiával. Amikor életem első HUF, illetve DaVinchi házát megláttam, a fa építészet új dimenziója tárult fel előttem. Elhatároztam, egyszer lesz egy ilyen házam!”

szemlélet

Egyszerű anyaghasználat és berendezés, összhangjában mégis különleges. Olyan, mint egy gyönyörű nő, aki farmernadrágban, fehér pólóban, smink nélkül is szép. Váljunk egyszerűvé, mert a természet is az, legyen körülöttünk minden letisztult, sallangmentesen nemes, inkább a jóból vegyünk keveset, mint a rosszból sokat!

tervezés

A cél az volt, hogy egy tiszta alaprajz jöjjön létre, amelyben nincs egyetlen négyzetméter elvesztegetett tér sem. Mindezt akkora méretben, amely egy átlag családnak megfelelő életteret biztosít, nem kicsi, de nem is túl nagy. A száznegyven négyzetméter hasznos alapterület erre teljesen elegendőnek bizonyult.

gépészet

A ház fűtéséről egy mindössze 6 kW-os, elektromos kazán gondoskodik, amely padlófűtés segítségével, a legnagyobb télben is maximum harminc Celsius-fokos előremenő vízzel temperálja a lakást. Egy hónap átlagos elektromos energia igénye körülbelül húszezer forint, amelyben minden más fogyasztó is benne van. Hűtési költség nincs, mert nem volt szükség klímaberendezésre.

Forrás: amiotthonunk.hu