Erdőpusztulás a Mátrában

A szakemberek a tél végén figyeltek fel a jelenségre. Az okokról és a következményekről Dudás Bélát, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete vezetőjét kérdeztük.

– Megvizsgálták, miért pusztultak ki a tűlevelűek?

– Az Erdészeti Tudományos Intézettel közösen arra jutottunk, hogy nem valamilyen kórokozó, gomba vagy rovar miatt pusztultak el a fenyők, hanem a szélsőséges időjárás mindennek az okozója. Tavalyelőtt túl sok csapadék volt, tavaly nagy volt a szárazság, most a tél nagyon hideg volt és a februári csapadékot sem tudta igazán hasznosítani a természet. Korábban azt tanultuk, a fekete és ez erdei fenyő mindent kibír. Úgy tűnik, mégsem. Döbbenetes látvány fogadott minket.

– Mit láttak?

– Pár nap leforgása alatt megbarnultak a tűlevelek és azonnal le is potyogtak. Nem összefüggő állomány-, hanem egyedpusztulás történt. Ettől függetlenül megdöbbentő, ami történt. A fenyőket az 1950-60-as években telepítették, ezek nem őshonos fajok, ellentétben a tölggyel és a cserrel, amelyek jó pár ezer éve itt élnek.

– Mi lesz az elpusztult fák sorsa?

– Adottságaik miatt a faiparban sem hasznosíthatók. Tudjuk, hogy kártevőknek nem lehetnek melegágyai, mivel nem kórokozó okozta a pusztulást, ezért ott hagyjuk a fenyőket az erdőben, ahol humusz lesz belőlük.

Forrás: HEOL