Döbbenetes fenyő pusztulás a Mátrában

Erdőpusztulás a Mátrában

A szakemberek a tél végén figyeltek fel a jelenségre. Az okokról és a következményekről Dudás Bélát, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete vezetőjét kérdeztük.

– Megvizsgálták, miért pusztultak ki a tűlevelűek?

– Az Erdészeti Tudományos Intézettel közösen arra jutottunk, hogy nem valamilyen kórokozó, gomba vagy rovar miatt pusztultak el a fenyők, hanem a szélsőséges időjárás mindennek az okozója. Tavalyelőtt túl sok csapadék volt, tavaly nagy volt a szárazság, most a tél nagyon hideg volt és a februári csapadékot sem tudta igazán hasznosítani a természet. Korábban azt tanultuk, a fekete és ez erdei fenyő mindent kibír. Úgy tűnik, mégsem. Döbbenetes látvány fogadott minket.

– Mit láttak?

– Pár nap leforgása alatt megbarnultak a tűlevelek és azonnal le is potyogtak. Nem összefüggő állomány-, hanem egyedpusztulás történt. Ettől függetlenül megdöbbentő, ami történt. A fenyőket az 1950-60-as években telepítették, ezek nem őshonos fajok, ellentétben a tölggyel és a cserrel, amelyek jó pár ezer éve itt élnek.

– Mi lesz az elpusztult fák sorsa?

– Adottságaik miatt a faiparban sem hasznosíthatók. Tudjuk, hogy kártevőknek nem lehetnek melegágyai, mivel nem kórokozó okozta a pusztulást, ezért ott hagyjuk a fenyőket az erdőben, ahol humusz lesz belőlük.

Forrás: HEOL

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő + kilenc =

fa, gerenda, palló, szarufa, deszka, léc, luc, borovi, fenyő, bükk, tölgy, szélezetlen, építőfa, asztalos, gyalulás, gyalult deszka, impregnálás, megmunkálás, szárított, tömbösített, táblásított, falap, ajtófríz, ablakfríz, brikett, fabrikett, gyújtós, forgács, fűrészpor, füstölés, padló, bramac, OSB, lap, tetőléc, paradicsomkaró, fűrészelés, lambéria, hajópadló, rönkházprofil, faházelem, faházborító, kutyaól, kutyaház, keményfa, fűrészáru, fatelep, áztatás, csavar, sarokvas, faragasztó, vékonylazúr, teraszlazúr, milesi, purhab, faragasztó, folyékony dűbel, epoxy ragasztó, bochemit, favédelem, kiszállítás, vörösfenyő, teraszburkoló, ragasztott gerenda, pipaléc, parkettszegő, műszárított, lépcsőgyártás, küszöb, lépcső, munkalap, huzalszeg, szög, hullámlemez, zsindely, bitumenes zsindely, onduline,trapézlemez, cserepeslemez, tüzép, fakereskedés