A passzívház egyszerűen jó!

Építészet: Sigray + Partner Építész IrodaÉpítészet: Sigray + Partner Építész Iroda

Azt ki lehet mindenképpen jelenteni, a passzívház egyszerűen jó!

A magazinban már sokat dicsértük a passzívházat, mint gondolatot, így inkább a másik szóra tennénk ebben a cikkben a hangsúlyt.

Egyszerűen!

Ezzel a tervezési elvvel sokat spórolunk egy passzívház megvalósítása során. Első ránézésre nem lehet megállapítani egy építkezésről, hogy egy minősített passzívház épül. Az egyszerű tömegformálás nem megy a megjelenés rovására, egyszerű formákkal, jó anyaghasználattal is harmonikus megjelenést lehet biztosítani a háznak.

Egy épülő és már németországi minősítést szerzett tervvel rendelkező budapesti passzívháznál igazán jól sikerült összehozni a megrendelői igényeket, a körülményekhez igazodó és energetikai szempontoknak jól megfelelő alaprajzi megoldást. A ház földszinti alaprajza 10m x 10m.

A sárgával jelzett körvonal a termikus burok. Azon kívül, a házhoz kapcsolódva került elhelyezésre a gépkocsi tároló (zöld színnel jelölve).

termikus_burokNéhány jellemző adat a mészhomok téglából épülő passzívházhoz:

PHPP számítás szerinti adatok:

  • Fűtött alapterület:    136,7 m2
  • Transzmissziós veszteség ? Szoláris nyereség aránya: 2179 / 2858.

A szám azt mutatja, hogy a nyílászáróknál nagyobb a szoláris nyereség összesítve, mint a veszteség.

  • Az összes nyílászáró felülete: 38,6 m2.
  • Nyílászárók Uw értéke:  0,76 W/ m2K

Természetesen nemcsak négyzet alaprajzú háznál lehet elérni a passzívház kritériumot, de sokat lehet spórolni a költségeken, ha betartjuk a kompakt tömegformálást.

 

Ph-magazin.hu