A passzívház egyszerűen jó!

A passzívház egyszerűen jó!

Építészet: Sigray + Partner Építész IrodaÉpítészet: Sigray + Partner Építész Iroda

Azt ki lehet mindenképpen jelenteni, a passzívház egyszerűen jó!

A magazinban már sokat dicsértük a passzívházat, mint gondolatot, így inkább a másik szóra tennénk ebben a cikkben a hangsúlyt.

Egyszerűen!

Ezzel a tervezési elvvel sokat spórolunk egy passzívház megvalósítása során. Első ránézésre nem lehet megállapítani egy építkezésről, hogy egy minősített passzívház épül. Az egyszerű tömegformálás nem megy a megjelenés rovására, egyszerű formákkal, jó anyaghasználattal is harmonikus megjelenést lehet biztosítani a háznak.

Egy épülő és már németországi minősítést szerzett tervvel rendelkező budapesti passzívháznál igazán jól sikerült összehozni a megrendelői igényeket, a körülményekhez igazodó és energetikai szempontoknak jól megfelelő alaprajzi megoldást. A ház földszinti alaprajza 10m x 10m.

A sárgával jelzett körvonal a termikus burok. Azon kívül, a házhoz kapcsolódva került elhelyezésre a gépkocsi tároló (zöld színnel jelölve).

termikus_burokNéhány jellemző adat a mészhomok téglából épülő passzívházhoz:

PHPP számítás szerinti adatok:

  • Fűtött alapterület:    136,7 m2
  • Transzmissziós veszteség ? Szoláris nyereség aránya: 2179 / 2858.

A szám azt mutatja, hogy a nyílászáróknál nagyobb a szoláris nyereség összesítve, mint a veszteség.

  • Az összes nyílászáró felülete: 38,6 m2.
  • Nyílászárók Uw értéke:  0,76 W/ m2K

Természetesen nemcsak négyzet alaprajzú háznál lehet elérni a passzívház kritériumot, de sokat lehet spórolni a költségeken, ha betartjuk a kompakt tömegformálást.

 

Ph-magazin.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

fa, gerenda, palló, szarufa, deszka, léc, luc, borovi, fenyő, bükk, tölgy, szélezetlen, építőfa, asztalos, gyalulás, gyalult deszka, impregnálás, megmunkálás, szárított, tömbösített, táblásított, falap, ajtófríz, ablakfríz, brikett, fabrikett, gyújtós, forgács, fűrészpor, füstölés, padló, bramac, OSB, lap, tetőléc, paradicsomkaró, fűrészelés, lambéria, hajópadló, rönkházprofil, faházelem, faházborító, kutyaól, kutyaház, keményfa, fűrészáru, fatelep, áztatás, csavar, sarokvas, faragasztó, vékonylazúr, teraszlazúr, milesi, purhab, faragasztó, folyékony dűbel, epoxy ragasztó, bochemit, favédelem, kiszállítás, vörösfenyő, teraszburkoló, ragasztott gerenda, pipaléc, parkettszegő, műszárított, lépcsőgyártás, küszöb, lépcső, munkalap, huzalszeg, szög, hullámlemez, zsindely, bitumenes zsindely, onduline,trapézlemez, cserepeslemez, tüzép, fakereskedés