A tetőtér hasznosítása

Sokaknak okoz problémát a tetőtér berendezése. Nem csoda, hiszen a ferde síkok, alacsony parapetek, a sok be- és kiszögellés határt szab a fantáziának.

 Az építészet hasznos alapterületnek csak a 190 centis belmagasság fölötti teret nevezi, mert ekkora belső térben lehet kényelmesen közlekedni anélkül, hogy beütnénk a fejünket a mennyezetbe. Nézzünk néhány példát arra, hogy mit lehet kezdeni a fennmaradó “haszontalan” térrel!

Simulékony tetősíkok

Bátran tervezhetünk gardróbot, beépített bútort a tetőtérbe is, akárcsak a lakás egyéb helyiségeibe. A ferde tetősík mentén sem kell már nyitott polcokban gondolkodnunk. Több bútorgyártó cég és asztalosüzem specializálódott egyedi, méretre gyártott bútor készítésére akár a legrafináltabban kialakított terekbe is. A tető síkjához esztétikus, méretre gyártott tolóajtók simulnak, amelyek illeszkednek a beépített szekrény többi ajtajához, akár tömörfa ajtót, akár tükörrel borított frontot tervezünk. A szekrény belső polcai szintén méretre vágva követik a tetősík dőlésszögét, így az utolsó centiméterekig kihasználható a gardrób belseje. Az alacsony parapet szintén nem lehet akadálya a berendezésnek. Azelőtt legtöbben alacsony bútorokat, párnákat vagy virágtartókat tettek a parapet alá, hogy ne legyen olyan üres a kis tér. Ma már a gardróbszekrény egészen a sarokig építhető mondjuk a képen látható megoldással. (Micimackós.) A sarok melletti kihúzható kis szekrény görgőkön gurul. A belső polcokat az ajtófronthoz szerelte az asztalos, így a szekrény nyitásakor az ajtóval együtt húzhatók ki. Ez a megoldás könnyen hozzáférhetővé tesz mindent, amit a szekrény gyomra rejt.

Hová akasszam?…

A legtöbb helyet minden gardróbban az akasztós ruhák foglalják el. Méretük is változó, hiszen egy télikabát lényegesen hosszabb, mint egy kiskosztüm vagy blúz. Lám, milyen jótékony a tetőtér! A képen látható ötletes megoldással egy csapásra megoldódik az akasztós holmik tárolása a ferde sík alatt. A tető vonalára felszerelt léc úgy néz ki, mintha egy perforált, átlyuggatott gerenda lenne, a kis lyukakba egymás mögé akaszthatók a vállfák. Még a ruhák hosszára sem kell gondot fordítanunk: ha a sarokhoz közel a rövidebb, távolabb pedig a hosszabb ruhákat lógatjuk, kényelmesen elfér minden holmi. Ha a tetőtér elég tágas, a különböző funkciók szeparálására használhatunk bútorokat, amelyek illeszkednek a tető dőlésszögéhez. (Tetőtéri háló képe.) A térelválasztó bútor is éppúgy használható tárolásra, mint a beépített gardóbszekrény. A ferde sík tehát ma már nem akadály, okos tervezéssel minden kis zug, ficak jól kihasználhatóvá válik. A tetőtéri “lomtárak” ideje lejárt, komfortos, teljes értékű lakóterek alakíthatók ki bennük.