A tetőtér hasznosítása

A tetőtér hasznosítása

Sokaknak okoz problémát a tetőtér berendezése. Nem csoda, hiszen a ferde síkok, alacsony parapetek, a sok be- és kiszögellés határt szab a fantáziának. Az építészet hasznos alapterületnek csak a 190 centis belmagasság fölötti teret nevezi, mert ekkora belső térben lehet kényelmesen közlekedni anélkül, hogy beütnénk a fejünket a mennyezetbe. Nézzünk néhány példát arra, hogy mit lehet kezdeni a fennmaradó “haszontalan” térrel!

Simulékony tetősíkok

Bátran tervezhetünk gardróbot, beépített bútort a tetőtérbe is, akárcsak a lakás egyéb helyiségeibe. A ferde tetősík mentén sem kell már nyitott polcokban gondolkodnunk. Több bútorgyártó cég és asztalosüzem specializálódott egyedi, méretre gyártott bútor készítésére akár a legrafináltabban kialakított terekbe is. A tető síkjához esztétikus, méretre gyártott tolóajtók simulnak, amelyek illeszkednek a beépített szekrény többi ajtajához, akár tömörfa ajtót, akár tükörrel borított frontot tervezünk. A szekrény belső polcai szintén méretre vágva követik a tetősík dőlésszögét, így az utolsó centiméterekig kihasználható a gardrób belseje. Az alacsony parapet szintén nem lehet akadálya a berendezésnek. Azelőtt legtöbben alacsony bútorokat, párnákat vagy virágtartókat tettek a parapet alá, hogy ne legyen olyan üres a kis tér. Ma már a gardróbszekrény egészen a sarokig építhető mondjuk a képen látható megoldással. (Micimackós.) A sarok melletti kihúzható kis szekrény görgőkön gurul. A belső polcokat az ajtófronthoz szerelte az asztalos, így a szekrény nyitásakor az ajtóval együtt húzhatók ki. Ez a megoldás könnyen hozzáférhetővé tesz mindent, amit a szekrény gyomra rejt.

Hová akasszam?…

 A legtöbb helyet minden gardróbban az akasztós ruhák foglalják el. Méretük is változó, hiszen egy télikabát lényegesen hosszabb, mint egy kiskosztüm vagy blúz. Lám, milyen jótékony a tetőtér! A képen látható ötletes megoldással egy csapásra megoldódik az akasztós holmik tárolása a ferde sík alatt. A tető vonalára felszerelt léc úgy néz ki, mintha egy perforált, átlyuggatott gerenda lenne, a kis lyukakba egymás mögé akaszthatók a vállfák. Még a ruhák hosszára sem kell gondot fordítanunk: ha a sarokhoz közel a rövidebb, távolabb pedig a hosszabb ruhákat lógatjuk, kényelmesen elfér minden holmi. Ha a tetőtér elég tágas, a különböző funkciók szeparálására használhatunk bútorokat, amelyek illeszkednek a tető dőlésszögéhez. (Tetőtéri háló képe.) A térelválasztó bútor is éppúgy használható tárolásra, mint a beépített gardóbszekrény. A ferde sík tehát ma már nem akadály, okos tervezéssel minden kis zug, ficak jól kihasználhatóvá válik. A tetőtéri “lomtárak” ideje lejárt, komfortos, teljes értékű lakóterek alakíthatók ki bennük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhat − tizenöt =

fa, gerenda, palló, szarufa, deszka, léc, luc, borovi, fenyő, bükk, tölgy, szélezetlen, építőfa, asztalos, gyalulás, gyalult deszka, impregnálás, megmunkálás, szárított, tömbösített, táblásított, falap, ajtófríz, ablakfríz, brikett, fabrikett, gyújtós, forgács, fűrészpor, füstölés, padló, bramac, OSB, lap, tetőléc, paradicsomkaró, fűrészelés, lambéria, hajópadló, rönkházprofil, faházelem, faházborító, kutyaól, kutyaház, keményfa, fűrészáru, fatelep, áztatás, csavar, sarokvas, faragasztó, vékonylazúr, teraszlazúr, milesi, purhab, faragasztó, folyékony dűbel, epoxy ragasztó, bochemit, favédelem, kiszállítás, vörösfenyő, teraszburkoló, ragasztott gerenda, pipaléc, parkettszegő, műszárított, lépcsőgyártás, küszöb, lépcső, munkalap, huzalszeg, szög, hullámlemez, zsindely, bitumenes zsindely, onduline,trapézlemez, cserepeslemez, tüzép, fakereskedés