Repedések a fában, okok és megoldások

repedés a fábanA faanyagon a repedés nem hibája a fának, hanem – az egyenetlen száradás következtében – természetes velejárója. Rossz nyelvek szerint kétféle fa van, az egyik repedt, a másik később reped meg. A repedés esztétikailag zavaró lehet, statikai szempontból nincs jelentősége. 

Repedések

Olyan fizikai károsodás, mely szinte óhatatlanul fellép a fatartók (gerendák, oszlopok) élete során. Ezek pedig azok a jellegzetes hosszanti repedések, melyeket minden olyan háztulajdonos jól ismerhet, akinek fagerendás födémje van, vagy faoszlopos tornáca.

Ezeknek a repedéseknek a kialakulását több minden okozhatja a szakemberek még a mai nap is vitatkoznak ezen.
Legelterjedtebb vélemény, hogy a hosszanti repedéseket a faszövetekben tárolt víz nyomása, az időjárás változása miatti összehúzódása, kitágulása okozza. 
Egy biztos, hogy a faanyagok ilyen repedésének kialakulásában jelentős szerepet játszik az a terhelés is, melyet a gerendák, az oszlopok kapnak.

Kétféle megoldás létezik kiküszöbölésére:

Mindkettő hátránya a jelentős többletköltség. A ragasztott faanyag ára 4-5 szerese a normál építő faárunak.

Építőipari szempontból az alábbi fahibák a lényegesek:

-Lábon száradt: A mondás szerint a fák állva hallnak meg. A klímaváltozás következtében felgyorsult a fenyvesek pusztulása, kiszáradása. Ezek a fenyők statikailag nem sokat érnek. Nincs tartásuk.

-Bogaras, szúrágta: Az előbbi faanyagokban megjelennek a különböző rovarok, kártevők, hogy a természet rendje szerint lebontsák azokat.

-Korhadt: A pusztulás beteljesedett.

Megoldás!

A megfelelő anyagot a megfelelő módon a megfelelő helyre kell beépíteni. Forduljon szakemberhez. Csak minősített, bevizsgált, megbízható helyről származó faanyagot építsen be. Kezelje a fát. Kaphatók megfelelő gomba és rovarölő szerek. Legtöbbjük UV sugárzás ellen is véd.

Mit jelent ez?

 • Nagy terheket csak megfelelő teherbírású – elsősorban megfelelő keresztmetszeti tényezőkkel rendelkező – faanyagra lehet csak ráterhelni.
 • A teherhordó faszerkezet csak száraz és ép fából készülhet, és beépítése után fokozatosan, de azonnal meg kell kapnia azt a terhet, melyet a későbbiekben el kell viselnie.
 • És természetesen sürgősen gondoskodni kell a faanyag megfelelő kezeléséről, védelméről: mert egy hét késedelem is már a károsodás – azaz a repedés – megjelenéséhez vezethet.

 

Kapcsolódó szolgáltatásunk: Rovar és gombavédelem

7 thoughts on “Repedések a fában, okok és megoldások

 • 2019. július 10. szerda at 02:01
  Permalink

  Új házépítése alatt repedeznek a szarufák, néhol a talpszelemen. Késő Ősszel lett beépítve és most a nagy meleg hatására lettek ezek a hosszanti repedések.
  Ez statikailag mit jelent ? Kell valami megerősítést végezni ? Illetve valamilyen felületi, kémiai kezelést alkalmazni ?

  Reply
  • 2019. július 11. csütörtök at 16:11
   Permalink

   Kedves József!
   A hosszanti repedések a fa száradása miatt keletkeznek, statikailag nem okoznak problémát. Megerősítést és kémiai kezelést nem igényelnek.
   Ha látszó a szarufa, és esztétikailag zavaróak a repedések, akkor érdemes lambériával vagy szárított gyalult deszkával burkolni.

   Reply
 • 2020. május 17. vasárnap at 09:36
  Permalink

  Üdvözlöm!
  Tetőgerendáink – nagy meleg miatt – padláson nagyon repedeznek, félünk, hogy a tető a cserepekkel együtt összetörik, kb. 8 éve volt tetőcsere. Mit tehetünk.
  Várom válaszát.
  Köszönettel Bakos Sándor

  Reply
  • 2020. május 18. hétfő at 07:21
   Permalink

   Kedves Sándor!
   A szálirányú repedések statikailag nem befolyásolják a gerendák tartósságát, ha keresztbe repednek akkor van csak gond. Javaslom, hogy egy ácsmesterrel nézessék meg.

   Reply
 • 2020. október 19. hétfő at 10:46
  Permalink

  Üdvözlöm

  Sajnos Mi is belefutottunk ebbe a hibába.
  A vásárolt födémgerendák 40%án repedések keletkeztek.
  Szálírányú repedések,viszont nagyon mélyek.
  Statikus bevonásán gondolkodunk.

  Reply
 • 2021. március 28. vasárnap at 17:35
  Permalink

  Üdvözlöm!

  Az lenne a kérdésem, hogy a 15 éve épült könnyűszerkezetes házunk fa tornác oszlopai hosszanti irányban rekedtek. Jelent ez statikai problémát, illetve mi lehet erre a megoldás? Egy ismerős azt mondta, hogy ez termêszetes repedés, nem jelent gondot.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Kis Gergely Máté

  Reply
  • 2021. április 6. kedd at 08:09
   Permalink

   Kedves Máté!
   A hosszanti repedés valóban természetes velejárója a faanyagok öregedésének, statikai problémát nagyon ritkán okoznak. Esztétikailag lehetnek zavaróak. Ha nem biztos a gerendák teherbírásában, javaslom ácsmesterrel megnézetni.
   Ha csak esztétikai probléma, akkor pár megoldás létezik rá:
   – Lambéria, vagy gyalult deszka külső borítás,
   – Csere hossztoldott, rétegragasztott BSH gerendára (garantáltan csavarodás és repedésmentes faanyag),
   – legritkább alkalmazás, de néhányan bevállalják: epoxi műgyantával kiönteni a keletkezett réseket.

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 + 17 =

fa, gerenda, palló, szarufa, deszka, léc, luc, borovi, fenyő, bükk, tölgy, szélezetlen, építőfa, asztalos, gyalulás, gyalult deszka, impregnálás, megmunkálás, szárított, tömbösített, táblásított, falap, ajtófríz, ablakfríz, brikett, fabrikett, gyújtós, forgács, fűrészpor, füstölés, padló, bramac, OSB, lap, tetőléc, paradicsomkaró, fűrészelés, lambéria, hajópadló, rönkházprofil, faházelem, faházborító, kutyaól, kutyaház, keményfa, fűrészáru, fatelep, áztatás, csavar, sarokvas, faragasztó, vékonylazúr, teraszlazúr, milesi, purhab, faragasztó, folyékony dűbel, epoxy ragasztó, bochemit, favédelem, kiszállítás, vörösfenyő, teraszburkoló, ragasztott gerenda, pipaléc, parkettszegő, műszárított, lépcsőgyártás, küszöb, lépcső, munkalap, huzalszeg, szög, hullámlemez, zsindely, bitumenes zsindely, onduline,trapézlemez, cserepeslemez, tüzép, fakereskedés