repedés a fábanA faanyagon a repedés nem hibája a fának, hanem – az egyenetlen száradás következtében – természetes velejárója. Rossz nyelvek szerint kétféle fa van, az egyik repedt, a másik később reped meg. A repedés esztétikailag zavaró lehet, statikai szempontból nincs jelentősége. 

Repedések

Olyan fizikai károsodás, mely szinte óhatatlanul fellép a fatartók (gerendák, oszlopok) élete során. Ezek pedig azok a jellegzetes hosszanti repedések, melyeket minden olyan háztulajdonos jól ismerhet, akinek fagerendás födémje van, vagy faoszlopos tornáca.

Ezeknek a repedéseknek a kialakulását több minden okozhatja a szakemberek még a mai nap is vitatkoznak ezen.
Legelterjedtebb vélemény, hogy a hosszanti repedéseket a faszövetekben tárolt víz nyomása, az időjárás változása miatti összehúzódása, kitágulása okozza. 
Egy biztos, hogy a faanyagok ilyen repedésének kialakulásában jelentős szerepet játszik az a terhelés is, melyet a gerendák, az oszlopok kapnak.

Kétféle megoldás létezik kiküszöbölésére:

Mindkettő hátránya a jelentős többletköltség. A ragasztott faanyag ára 4-5 szerese a normál építő faárunak.

Építőipari szempontból az alábbi fahibák a lényegesek:

-Lábon száradt: A mondás szerint a fák állva hallnak meg. A klímaváltozás következtében felgyorsult a fenyvesek pusztulása, kiszáradása. Ezek a fenyők statikailag nem sokat érnek. Nincs tartásuk.

-Bogaras, szúrágta: Az előbbi faanyagokban megjelennek a különböző rovarok, kártevők, hogy a természet rendje szerint lebontsák azokat.

-Korhadt: A pusztulás beteljesedett.

Megoldás!

A megfelelő anyagot a megfelelő módon a megfelelő helyre kell beépíteni. Forduljon szakemberhez. Csak minősített, bevizsgált, megbízható helyről származó faanyagot építsen be. Kezelje a fát. Kaphatók megfelelő gomba és rovarölő szerek. Legtöbbjük UV sugárzás ellen is véd.

Mit jelent ez?

  • Nagy terheket csak megfelelő teherbírású – elsősorban megfelelő keresztmetszeti tényezőkkel rendelkező – faanyagra lehet csak ráterhelni.
  • A teherhordó faszerkezet csak száraz és ép fából készülhet, és beépítése után fokozatosan, de azonnal meg kell kapnia azt a terhet, melyet a későbbiekben el kell viselnie.
  • És természetesen sürgősen gondoskodni kell a faanyag megfelelő kezeléséről, védelméről: mert egy hét késedelem is már a károsodás – azaz a repedés – megjelenéséhez vezethet.

 

Kapcsolódó szolgáltatásunk: Rovar és gombavédelem