Kitiltanák az illegális faárut

Kitiltanák az európai piacról az illegális faárut

Az európai piacon forgalmazott faáruk mintegy ötödét illegálisan kivágott fából készítik. A képviselők kitiltanák a piacról az ilyen árukat, és büntetnék az ezeket forgalmazókat.

Az illegális fakitermelés számos káros következménnyel jár. A talajerózión, földcsuszamlásokon, árvizeken túl ide sorolható a biológiai sokszínűség csökkenése, adóbevételek kiesése is.

A mostani javaslat betiltaná az illegálisan kitermelt fát és faárut az unió piacáról, és szigorú büntetésekkel sújtaná az ilyeneket forgalomba hozókat. A büntetések mértékének alapjául az okozott környezeti kár, a faáru értéke, illetve a kiesett adóbevétel szolgálhatna.

A faáruk nyomon követhetősége érdekében a kereskedőknek nyilatkozniuk kell majd arról, kitől vásárolták az árut, és kinek adták azt tovább.

A Tanács (Az EP plenáris ülése: július 5-9., Strasbourg )informálisan előzetesen támogatásáról biztosította a ma megszavazott szövegtervezetet. A formálisan is elfogadott jogszabály rendelkezései 2012-ben léphetnek hatályba.

Forrás: EurópaiParlament

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkettő + tizennyolc =

fa, gerenda, palló, szarufa, deszka, léc, luc, borovi, fenyő, bükk, tölgy, szélezetlen, építőfa, asztalos, gyalulás, gyalult deszka, impregnálás, megmunkálás, szárított, tömbösített, táblásított, falap, ajtófríz, ablakfríz, brikett, fabrikett, gyújtós, forgács, fűrészpor, füstölés, padló, bramac, OSB, lap, tetőléc, paradicsomkaró, fűrészelés, lambéria, hajópadló, rönkházprofil, faházelem, faházborító, kutyaól, kutyaház, keményfa, fűrészáru, fatelep, áztatás, csavar, sarokvas, faragasztó, vékonylazúr, teraszlazúr, milesi, purhab, faragasztó, folyékony dűbel, epoxy ragasztó, bochemit, favédelem, kiszállítás, vörösfenyő, teraszburkoló, ragasztott gerenda, pipaléc, parkettszegő, műszárított, lépcsőgyártás, küszöb, lépcső, munkalap, huzalszeg, szög, hullámlemez, zsindely, bitumenes zsindely, onduline,trapézlemez, cserepeslemez, tüzép, fakereskedés