OSB lap

OSB lapOSB  lap, a jövő nyersanyaga

Ezt a lemezt nagyfelületű sima forgácsokból készítik. A lemez speciális tulajdonságai a nagy hajlítószilárdsági és rugalmassági modulusz értékei. Ezért nemcsak az építőipar területén, hanem a bútoriparban és a belsőépítészetben is jól használható.

Az OSB 3-lap kedvező tulajdonságai a következők:

 • formatartó a nagyméretű “forgácsok” miatt,
 • nagy szilárdságú a keresztirányú rétegelhelyezések következtében,
 • időjárásálló a ragasztása,
 • problémamentes az elégetése (a tüzelőberendezésekben 50 kW-tól),
 • mindkét oldala göcs, repedés, vagy más belső hibáktól mentes,
 • mindkét oldala felhasználható, mivel nincs különbség minőségben a két oldal között,
 • homogén a lemezfelépítése: nincs kéreg, vagy kisebb rész a középső rétegben,
 • minden egyes forgácselemet fenolgyanta vesz körül,
 • magas a szeg- és csavartartó képessége a szélső részekben is,
 • könnyen és egyszerűen megmunkálható, hasonlóan a tömör fához, még az élein is,
 • sajátságos megjelenési képet mutat, egyidejűleg dekoratív, de ugyanakkor szerkezeti célra is jól használható.

Az OSB lap mint környezetbarát nyersanyag

Az OSB lap környezetbarát nyersanyag. Különösen kis mennyiségű kötőanyag kerül a lemezbe, mintegy 2,5% kémiai kötőanyag (fenolgyanta). A forgácslapoknál előírt E1 emissziós értékhez viszonyítva itt még kedvezőbb ez az adat, még kisebb a formaldehid-kibocsátás.

Ökológiailag is pozitívan értékelhető az a tény, hogy a skót erdőkben kitermelt faanyag csaknem kizárólag erdeifenyő-nyersanyagként is kedvezően hasznosítható ezekhez a lemezekhez. Ennek a kedvező ökoprofilnak Németországban is jó a visszhangja, 1994-ben több szakvásárt rendeznek, ahol többek között az OSB-lemezeket is bemutatják.

Az OSB lap szerkezeti felépítése

Az OSB lap eredetileg Észak-Amerikából származik, ahol széles körben alkalmazzák, elsősorban az építőipar területén.A gyártási mennyiség az USA-ban és Kanadában évente közel a 10 Mio m3-t is eléri.

Az OSB lapok (Orient Strand Board) sima, hosszú forgácsokból állnak, orientált elrendezésben, a forgácsok összeragasztva háromrétegű szerkezetet alkotnak. Az alsó és a felső réteg forgácsai hosszirányúak és merőleges elhelyezkedésűek a középső réteg forgácsaira. Ez a rétegelési elv hasonló a rétegelt lemeznél alkalmazott megoldáshoz és magas szilárdsági értékeket biztosít.

Az OSB-lemezeket “Norbord-sterling” néven már 1985 óta gyártják Invernessben, Skóciában is. A Norbord-Highlandon telepített üzem egy leányvállalata a Noranda Forest vállalatnak, amely az erdei termékek, s faalapú nyersanyagok szempontjából a legnagyobb vállalat Kanadában.

Telephelyünkön kapható: 6, 8, 10, 12, 15, 18, 22 mm-es OSB lap

Vegye fel velünk a kapcsolatot, hívjon minket bizalommal!  

Telefon szám: +36/30-908-1863
Telefon szám: +36/70-633-0038
E-mail cím: info@egerfa.hu

4 thoughts on “OSB lap

 • 2019. augusztus 1. csütörtök at 10:53
  Permalink

  Üdv. Ára a 6 mm-es osb lapnak?

  Reply
  • 2019. augusztus 2. péntek at 11:21
   Permalink

   OSB 2500x1250x6mm – 3282 Ft/db

   Reply
   • 2020. június 25. csütörtök at 18:56
    Permalink

    Üdv!

    A 8mm-esnek mennyi az ára?
    🙂

    Reply
    • 2020. június 29. hétfő at 12:47
     Permalink

     8x2500x1250 1db – 3750,-

     Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

fa, gerenda, palló, szarufa, deszka, léc, luc, borovi, fenyő, bükk, tölgy, szélezetlen, építőfa, asztalos, gyalulás, gyalult deszka, impregnálás, megmunkálás, szárított, tömbösített, táblásított, falap, ajtófríz, ablakfríz, brikett, fabrikett, gyújtós, forgács, fűrészpor, füstölés, padló, bramac, OSB, lap, tetőléc, paradicsomkaró, fűrészelés, lambéria, hajópadló, rönkházprofil, faházelem, faházborító, kutyaól, kutyaház, keményfa, fűrészáru, fatelep, áztatás, csavar, sarokvas, faragasztó, vékonylazúr, teraszlazúr, milesi, purhab, faragasztó, folyékony dűbel, epoxy ragasztó, bochemit, favédelem, kiszállítás, vörösfenyő, teraszburkoló, ragasztott gerenda, pipaléc, parkettszegő, műszárított, lépcsőgyártás, küszöb, lépcső, munkalap, huzalszeg, szög, hullámlemez, zsindely, bitumenes zsindely, onduline,trapézlemez, cserepeslemez, tüzép, fakereskedés