Szarvasgomba Napok Hőgyészen

Hagyományos erdőtelepítésnél a vágás érettségi kor eléréséig leginkább csak költségekre számíthat az erdőgazdálkodó. Ha az erdészeti telepítés szarvasgombaspórával kezelt makkal történik, akkor a fejlődő erdő stresztűrése jobb, fejlődése erőteljesebb.

A szarvasgomba un. mikorrhiza kapcsolatban él a gazdanövénnyel. A mikorrhiza kapcsolat lényegesen megnöveli a gazdanövény víz és tápanyag felvételét, ez úton fokozzák annak produktivitását. A mikorrhiza kapcsolatban élő növény növekedése duplája lehet a nem mikorrhizáltakhoz képest. Ahhoz, hogy erdeinkben szarvasgombát leljünk nem kell túl messzire utaznunk. A szarvasgombászatnak komoly hagyománya volt Magyarországon a középkortól az I. világháborúig.

Dr. Hollós László 1911-ben megjelent “Magyarország földalatti gombái, szarvasgomba féléi” című könyvében említi, hogy a nyári szarvasgomba nagy bőségben terem Magyarországon, és már a hazai termesztés beindítását szorgalmazta azzal az óhajtással, hogy “bár csak minél többet használna a közjónak, gyakorlati férfiaknak, erdészeink kezében”. A telepítés sikere 3 fontos tényezőn: a talaj, a klíma és a makk szarvasgombával való kezelésének minőségén múlik. A telepítés úgynevezett extenzív módszerrel történik, melynek lényege, hogy a szarvasgomba spórával kezelt makkból fejlődő csemete gyökerén természetes környezetben alakul ki a mikorrhiza kapcsolat. A módszer rendkívül költséghatékony, így alkalmas gazdasági célú erdők létesítésére.

Felhasználva az EU-s erdőtelepítési támogatást, mezőgazdasági területek erdősítésénél gyakorlatilag csak a makk gombaspórával való kezelésének (kezelt makk) költségét kell saját forrásból finanszírozni, melynek költsége hektáronként 300.000 Ft.

Ulrich József Hőgyészi 2001 -es telepítése ezen extenzív módszer alapján létesült. A kezelt makkot erdészeti módszerekkel elvetette, ápolta, 8 év eltelte után pedig megjelentek az első termőtestek. A 2010 es műszaki átadáskor a kocsányos tölgy egyedek magassága 5-7m volt.

A telepítés a szokásos termőhely feltárással kezdődik. Optimális eredmény (enyhénbázikus ill. semleges PH, megfelelően humuszos felsőréteg, jó vízellátottság) esetén nekiláthatunk a telepítésnek. Ügyelni kell a tő és sortávolságra, a kitetségi viszonyokra. Fontos, hogy az állomány minél hamarabb záródjék. A telepítést védjük kerítéssel vadkár ellen, a sorközöket erdészeti módszerekkel ápoljuk, plusz művelést nem igényel.

A telepítés megkezdése előtt néhány jó tanács:

– A kiválasztandó technológia valamint a telepítési terv készítésekor vegyék igénybe szarvasgomba-termesztés területén jártas szakemberek segítségét.

– Ne feltétlenül a saját tulajdonukban-kezelésükben lévő földterületre akarjanak telepíteni, esetleg azon terület talajtani tulajdonságainak feljavításával kínlódva, hanem inkább keressenek olyan területet, amely megfelel a gomba jövőbeni optimális élőhelyének!

– Ragaszkodjanak a kiváló minőségű szaporító anyaghoz és a szakszerű talaj előkészítéshez, vetéshez. Az üzleti terv készítése során ne feledjék el számba venni azokat a járulékos profitszerzési lehetőségeket is, amelyek túlmutatnak a megtermelt gomba,ill. a plusz fanövekmény értékén! (pl: szarvasgomba-turizmus, gasztronómia)

A szarvasgomba fesztiválok megrendezése Európa szerte a vidékfejlesztés gazdasági eszköze lehet, Franciaországban például régiók megélhetését jelenti. A jelenlegi piacon elérhető természetes körülmények között termesztett szarvasgomba 1-2 %-a 10 évvel ezelőttinek EU-ban. A kapható szarvasgombák ma már a természetessel megegyező körülményekkel bíró ültetvényekről származnak. A kísérleti eredmények bejárása illetve megismerésére is lehetőség van a Szarvasgomba Napok szakmai programján. A termőre forduló telepítés várható ideje 10 év, de az intenzívebb erdő fejlődés már korábban is látványos eredmény mutat.

Szarvasgomba Napok Hőgyészen

Ideje: 2010-09-11 09:00 – 2010-09-12 17:00

2010. szeptember 11.

Kiállítás és vásár – A belépés díjtalan

09:00 Vásárnyitás

09:30 Szarvasgomba tábla avatása

10:00 Szarvasgombás ételek versenye – tészta forduló

12:00 Szarvasgombás tojás készítése sous-vid technikával – bemutató és kóstoló

13:00 Szarvasgombász kutyák versenye az Apponyi-kastély parkjában

13:45 Borsátrak nyitása, a Muslinca énekkar műsorával

14:00 Szarvasgombás ételek versenye – tanyasi csirke forduló

17:00 Az ételverseny, a kutyaverseny és a fotokiállítás eredményhirdetése

20:00 Utcabál

Folyamatos programok

– Szarvasgombás ételek versenye

– Szarvasgomba- és kézműves piac

– Termesztési szaktanácsadás, szarvasgomás csemeték vására

– Látványkonyha

– Fotokiállítás

2010. szeptember 12

Szarvasgomba az erdőgazdálkodásban – Szakmai konferencia

Előzetes jelentkezéssel látogatható.

A részvételi díj 15eFt/fő, ami tartalmazza a szarvasgombás ebéd árát.

03:00 A résztvevők fogadás a Lichtenstein-kastélyban

09:30 Előadások

12:00 Szarvasgombás ebéd

13:00 Előadások

15:00 Kerekasztal-beszélgetés

16:00 A hőgyészi szarvasgomba-ültetvény meglátogatása

Forrás: Szarvasgomba Napok