Szarvasgomba Napok Hőgyészen

Szarvasgomba Napok Hőgyészen

Hagyományos erdőtelepítésnél a vágás érettségi kor eléréséig leginkább csak költségekre számíthat az erdőgazdálkodó. Ha az erdészeti telepítés szarvasgombaspórával kezelt makkal történik, akkor a fejlődő erdő stresztűrése jobb, fejlődése erőteljesebb.

A szarvasgomba un. mikorrhiza kapcsolatban él a gazdanövénnyel. A mikorrhiza kapcsolat lényegesen megnöveli a gazdanövény víz és tápanyag felvételét, ez úton fokozzák annak produktivitását. A mikorrhiza kapcsolatban élő növény növekedése duplája lehet a nem mikorrhizáltakhoz képest. Ahhoz, hogy erdeinkben szarvasgombát leljünk nem kell túl messzire utaznunk. A szarvasgombászatnak komoly hagyománya volt Magyarországon a középkortól az I. világháborúig.

Dr. Hollós László 1911-ben megjelent “Magyarország földalatti gombái, szarvasgomba féléi” című könyvében említi, hogy a nyári szarvasgomba nagy bőségben terem Magyarországon, és már a hazai termesztés beindítását szorgalmazta azzal az óhajtással, hogy “bár csak minél többet használna a közjónak, gyakorlati férfiaknak, erdészeink kezében”. A telepítés sikere 3 fontos tényezőn: a talaj, a klíma és a makk szarvasgombával való kezelésének minőségén múlik. A telepítés úgynevezett extenzív módszerrel történik, melynek lényege, hogy a szarvasgomba spórával kezelt makkból fejlődő csemete gyökerén természetes környezetben alakul ki a mikorrhiza kapcsolat. A módszer rendkívül költséghatékony, így alkalmas gazdasági célú erdők létesítésére.

Felhasználva az EU-s erdőtelepítési támogatást, mezőgazdasági területek erdősítésénél gyakorlatilag csak a makk gombaspórával való kezelésének (kezelt makk) költségét kell saját forrásból finanszírozni, melynek költsége hektáronként 300.000 Ft.

Ulrich József Hőgyészi 2001 -es telepítése ezen extenzív módszer alapján létesült. A kezelt makkot erdészeti módszerekkel elvetette, ápolta, 8 év eltelte után pedig megjelentek az első termőtestek. A 2010 es műszaki átadáskor a kocsányos tölgy egyedek magassága 5-7m volt.

A telepítés a szokásos termőhely feltárással kezdődik. Optimális eredmény (enyhénbázikus ill. semleges PH, megfelelően humuszos felsőréteg, jó vízellátottság) esetén nekiláthatunk a telepítésnek. Ügyelni kell a tő és sortávolságra, a kitetségi viszonyokra. Fontos, hogy az állomány minél hamarabb záródjék. A telepítést védjük kerítéssel vadkár ellen, a sorközöket erdészeti módszerekkel ápoljuk, plusz művelést nem igényel.

A telepítés megkezdése előtt néhány jó tanács:

– A kiválasztandó technológia valamint a telepítési terv készítésekor vegyék igénybe szarvasgomba-termesztés területén jártas szakemberek segítségét.

– Ne feltétlenül a saját tulajdonukban-kezelésükben lévő földterületre akarjanak telepíteni, esetleg azon terület talajtani tulajdonságainak feljavításával kínlódva, hanem inkább keressenek olyan területet, amely megfelel a gomba jövőbeni optimális élőhelyének!

– Ragaszkodjanak a kiváló minőségű szaporító anyaghoz és a szakszerű talaj előkészítéshez, vetéshez. Az üzleti terv készítése során ne feledjék el számba venni azokat a járulékos profitszerzési lehetőségeket is, amelyek túlmutatnak a megtermelt gomba,ill. a plusz fanövekmény értékén! (pl: szarvasgomba-turizmus, gasztronómia)

A szarvasgomba fesztiválok megrendezése Európa szerte a vidékfejlesztés gazdasági eszköze lehet, Franciaországban például régiók megélhetését jelenti. A jelenlegi piacon elérhető természetes körülmények között termesztett szarvasgomba 1-2 %-a 10 évvel ezelőttinek EU-ban. A kapható szarvasgombák ma már a természetessel megegyező körülményekkel bíró ültetvényekről származnak. A kísérleti eredmények bejárása illetve megismerésére is lehetőség van a Szarvasgomba Napok szakmai programján. A termőre forduló telepítés várható ideje 10 év, de az intenzívebb erdő fejlődés már korábban is látványos eredmény mutat.

Szarvasgomba Napok Hőgyészen

Ideje: 2010-09-11 09:00 – 2010-09-12 17:00

2010. szeptember 11.

Kiállítás és vásár – A belépés díjtalan

09:00 Vásárnyitás

09:30 Szarvasgomba tábla avatása

10:00 Szarvasgombás ételek versenye – tészta forduló

12:00 Szarvasgombás tojás készítése sous-vid technikával – bemutató és kóstoló

13:00 Szarvasgombász kutyák versenye az Apponyi-kastély parkjában

13:45 Borsátrak nyitása, a Muslinca énekkar műsorával

14:00 Szarvasgombás ételek versenye – tanyasi csirke forduló

17:00 Az ételverseny, a kutyaverseny és a fotokiállítás eredményhirdetése

20:00 Utcabál

Folyamatos programok

– Szarvasgombás ételek versenye

– Szarvasgomba- és kézműves piac

– Termesztési szaktanácsadás, szarvasgomás csemeték vására

– Látványkonyha

– Fotokiállítás

2010. szeptember 12

Szarvasgomba az erdőgazdálkodásban – Szakmai konferencia

Előzetes jelentkezéssel látogatható.

A részvételi díj 15eFt/fő, ami tartalmazza a szarvasgombás ebéd árát.

03:00 A résztvevők fogadás a Lichtenstein-kastélyban

09:30 Előadások

12:00 Szarvasgombás ebéd

13:00 Előadások

15:00 Kerekasztal-beszélgetés

16:00 A hőgyészi szarvasgomba-ültetvény meglátogatása

Forrás: Szarvasgomba Napok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kilenc + 19 =

fa, gerenda, palló, szarufa, deszka, léc, luc, borovi, fenyő, bükk, tölgy, szélezetlen, építőfa, asztalos, gyalulás, gyalult deszka, impregnálás, megmunkálás, szárított, tömbösített, táblásított, falap, ajtófríz, ablakfríz, brikett, fabrikett, gyújtós, forgács, fűrészpor, füstölés, padló, bramac, OSB, lap, tetőléc, paradicsomkaró, fűrészelés, lambéria, hajópadló, rönkházprofil, faházelem, faházborító, kutyaól, kutyaház, keményfa, fűrészáru, fatelep, áztatás, csavar, sarokvas, faragasztó, vékonylazúr, teraszlazúr, milesi, purhab, faragasztó, folyékony dűbel, epoxy ragasztó, bochemit, favédelem, kiszállítás, vörösfenyő, teraszburkoló, ragasztott gerenda, pipaléc, parkettszegő, műszárított, lépcsőgyártás, küszöb, lépcső, munkalap, huzalszeg, szög, hullámlemez, zsindely, bitumenes zsindely, onduline,trapézlemez, cserepeslemez, tüzép, fakereskedés