Repedések a fában, okok és megoldások

repedés a fábanA faanyagon a repedés nem hibája a fának, hanem – az egyenetlen száradás következtében – természetes velejárója. Rossz nyelvek szerint kétféle fa van, az egyik repedt, a másik később reped meg. A repedés esztétikailag zavaró lehet, statikai szempontból nincs jelentősége. 

Repedések

Olyan fizikai károsodás, mely szinte óhatatlanul fellép a fatartók (gerendák, oszlopok) élete során. Ezek pedig azok a jellegzetes hosszanti repedések, melyeket minden olyan háztulajdonos jól ismerhet, akinek fagerendás födémje van, vagy faoszlopos tornáca.

Ezeknek a repedéseknek a kialakulását több minden okozhatja ? a szakemberek még a mai nap is vitatkoznak ezen.
Legelterjedtebb vélemény, hogy a hosszanti repedéseket a faszövetekben tárolt víz nyomása, az időjárás változása miatti összehúzódása, kitágulása okozza. 
Egy biztos, hogy a faanyagok ilyen repedésének kialakulásában jelentős szerepet játszik az a terhelés is, melyet a gerendák, az oszlopok kapnak.

Kétféle megoldás létezik kiküszöbölésére:

 • Deszkával vagy lambériával be lehet borítani.
 • Ki lehet váltani ragasztott,tömbösített, szárított fával.

Mindkettő hátránya a jelentős többletköltség. A ragasztott faanyag ára 4-5 szerese a normál építő faárunak.

Építőipari szempontból az alábbi fahibák a lényegesek:

-Lábon száradt: A mondás szerint a fák állva hallnak meg. A klímaváltozás következtében felgyorsult a fenyvesek pusztulása, kiszáradása. Ezek a fenyők statikailag nem sokat érnek. Nincs tartásuk.

-Bogaras, szúrágta: Az előbbi faanyagokban megjelennek a különböző rovarok, kártevők, hogy a természet rendje szerint lebontsák azokat.

-Korhadt: A pusztulás beteljesedett.

Megoldás!

A megfelelő anyagot a megfelelő módon a megfelelő helyre kell beépíteni. Forduljon szakemberhez. Csak minősített, bevizsgált, megbízható helyről származó faanyagot építsen be. Kezelje a fát. Kaphatók megfelelő gomba és rovarölő szerek. Legtöbbjük UV sugárzás ellen is véd.

Mit jelent ez?

 • Nagy terheket csak megfelelő teherbírású ? elsősorban megfelelő keresztmetszeti tényezőkkel rendelkező ? faanyagra lehet csak ráterhelni.
 • A teherhordó faszerkezet csak száraz és ép fából készülhet, és beépítése után fokozatosan, de azonnal meg kell kapnia azt a terhet, melyet a későbbiekben el kell viselnie.
 • És természetesen sürgősen gondoskodni kell a faanyag megfelelő kezeléséről, védelméről: mert egy hét késedelem is már a károsodás ? azaz a repedés ? megjelenéséhez vezethet.

 

Kapcsolódó szolgáltatásunk: Rovar és gombavédelem

5 thoughts on “Repedések a fában, okok és megoldások

 • 2019. július 10. szerda at 02:01
  Permalink

  Új házépítése alatt repedeznek a szarufák, néhol a talpszelemen. Késő Ősszel lett beépítve és most a nagy meleg hatására lettek ezek a hosszanti repedések.
  Ez statikailag mit jelent ? Kell valami megerősítést végezni ? Illetve valamilyen felületi, kémiai kezelést alkalmazni ?

  Reply
  • 2019. július 11. csütörtök at 16:11
   Permalink

   Kedves József!
   A hosszanti repedések a fa száradása miatt keletkeznek, statikailag nem okoznak problémát. Megerősítést és kémiai kezelést nem igényelnek.
   Ha látszó a szarufa, és esztétikailag zavaróak a repedések, akkor érdemes lambériával vagy szárított gyalult deszkával burkolni.

   Reply
 • 2020. május 17. vasárnap at 09:36
  Permalink

  Üdvözlöm!
  Tetőgerendáink – nagy meleg miatt – padláson nagyon repedeznek, félünk, hogy a tető a cserepekkel együtt összetörik, kb. 8 éve volt tetőcsere. Mit tehetünk.
  Várom válaszát.
  Köszönettel Bakos Sándor

  Reply
  • 2020. május 18. hétfő at 07:21
   Permalink

   Kedves Sándor!
   A szálirányú repedések statikailag nem befolyásolják a gerendák tartósságát, ha keresztbe repednek akkor van csak gond. Javaslom, hogy egy ácsmesterrel nézessék meg.

   Reply
 • 2020. október 19. hétfő at 10:46
  Permalink

  Üdvözlöm

  Sajnos Mi is belefutottunk ebbe a hibába.
  A vásárolt födémgerendák 40%án repedések keletkeztek.
  Szálírányú repedések,viszont nagyon mélyek.
  Statikus bevonásán gondolkodunk.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük