Fapadló, beépített bútor, nyílászáró csere is támogatható

Megjelent az otthonfelújítási támogatásról szóló kormányrendelet. Azt már eddig is tudtuk, hogy a kormány januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét visszatéríti, maximum hárommillió forintig, ám most megvannak a pontos részletek..

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-videójában elmondta azt is, hogy a külföldi társadalombiztosítási jogviszonyt is elfogadják a támogatás igénylésénél. A szülők a várandóság 12. hetétől az otthonukban nevelt gyermek 25 éves koráig vehetik igénybe a támogatást, ha viszont a gyermek után a szülő gyermekek otthongondozási díjára jogosult, nem számít az életkor. Az igénylőnek legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, amelyet legfeljebb 30 napra szakított meg az elmúlt egy évben. A tb-jogviszonyba a bel- és külföldi munkaviszony mellett beleszámít többi között a felsőoktatási jogviszony, a nyugdíj melletti munkavégzés, a hallgatói, diplomás gyed időszaka és az álláskeresési járadék is.

 

A lehetőséggel egyszülős családok is élhetnek, az elvált, de a gyermekfelügyeletet megosztó szülők pedig megoszthatják egymás között a támogatást, vagy le is mondhatnak saját részükről a másik szülő javára. Számos részlet mellett elmondta azt is, hogy nem kötelező a teljes támogatást igénybe venni, de a lehetőséggel minden család csak egyszer élhet.

De ugyanilyen érdekes, hogy mi mindenre lehet felhasználni a támogatást. Ez a Magyar Közlöny 2020/259. számában megjelent 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról derül ki:

– Víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje.

– Fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel.

– Fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

– Az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.

– A külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása.

– Tető cseréje, felújítása, szigetelése.

– Égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése.

– Klímaberendezés beépítése, cseréje.

– Napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje.

– Belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, továbbá a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és dugaljak kialakítását és cseréjét, illetve a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását.

– A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása.

– Kerítés építése.

– Gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása.

– Terasz, loggia, erkély, előtető építése.

– Térburkolat készítése, cseréje.

– Télikert kialakítása.

– Amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül a kormányrendeletben meghatározott akadálymentesítési munkák.

– Alapozási szerkezet megerősítése.

– Beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.

 

A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint.

 

Az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdések, és az arra adott válaszok megtalálhatók a www.csalad.hu honlapon.

Forrás: octogon