Az idegenforgalom egyike a pandémia által leginkább sújtott ágazatoknak, nem csoda, hogy sok országban kihívást okoz a turizmus vonzerejének visszaállítása. Magyarországon azonban az eddiginél is nagyobb érdeklődés övezi a természetközeli pihenési formákat, így az erdei turizmust is.

A szeptember 27-i turizmus világnapján egy rendhagyó időszakra tekinthetnek idén vissza az ágazat szereplői. Habár a vírushelyzet komoly hatást gyakorolt a külföldi utazásokra, az üdülési szokások átalakulása igencsak kedvező volt belföldi turizmus szempontjából. Ezen belül népszerűbbé vált az erdei turizmus, hiszen a járványhelyzet kitörése óta egyike azon tevékenységeknek, melyet nem érintettek korlátozások: a szabadban történő kikapcsolódás lehetősége mindvégig adott volt.

Amellett, hogy a természetben kikapcsolódni remek és a járványhelyzetben is biztonságos szabadidős tevékenység, számos előnnyel rendelkezik. Aktív és passzív pihenésre egyaránt alkalmas, és akkor is kitűnő programnak bizonyul, ha csak menekülnél a város zajától. Az országban számos erdei pihenőhely, parkerdő, erdei vasút, tanösvények, tornapályák, gyalogos és kerékpáros kijelölt túraútvonalak és rendkívül széles élményskálával szolgáló erdei látogatóközpontok várják a friss levegőre vágyókat.

Az ország erdőterületei rendkívül változatos tájjal, sokszínű és gazdag élővilággal csábítják a turistákat, akiket tucatnyi szálláshely vár a teljes szállodai komforttól egészen az önellátásig mindenféle színvonalon. Több közülük izgalmas ízekkel és igazi, helyi erdei alapanyagokból készült gasztronómiai különlegességekkel tud szolgálni.

Az utazók aktív pihenési formák széles választékából szemezgethetnek: túrázástól a kerékpározásig gyakorlatilag minden megoldható. Viszonylag elterjedtnek számít a nordic walking, de nagyon sokan választják a futás helyszínéül is az erdőt, hiszen a jól kezelt turistautak erre is kiválóan alkalmasak.

A járvány terjedését gátló intézkedésekhez azonban az erdőben is betartandó szabályok párosulnak az alapvető előírások mellett.

Az erdők, azon belül parkerdők, arborétumok, tanösvények és turistaútvonalak továbbra is szabadon igénybe vehetőek, a koronavírus-járvány miatt esetleges erdőlátogatási korlátozásokról érdemes előre tájékozódnunk. Azonban kiránduláskor is kerülni kell a csoportosulást, és fokozottan figyelni a járványügyi intézkedések betartására. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a kirándulni szándékozók számára:

? A legalapvetőbb szabály, ha valaki nem érzi jól magát, semmi esetre se hagyja el a lakását, ne menjen az erdőbe se. Komolyabb panaszok esetén ? láz, légzési nehézségek vagy száraz köhögés ? kövesse az egészségügyi intézmények előírásait.
? Kibővültek az előkészületek: megfelelő öltözet, víz, étel mellett legyenek nálunk higiéniai termékek (papírzsebkendő, kéztörlő, esetleg kézfertőtlenítő)
? Nem ajánlott 2 méteres távolságon belül tartózkodni más személyekkel. Ne szervezzünk csoportos túrákat, legfeljebb egyedül vagy az együtt élő közvetlen családtagokkal járjuk az erdőt.
? A sokak által használt eszközök ? pad, asztal, korlát, turistatáblák, játékok ? megérintését követően különösen ügyeljünk a higiéniai szabályok betartására. Ne nyúljunk az arcunkhoz, szánkhoz, szemünkhöz alapos kézmosás vagy kézfertőtlenítés nélkül.
? Vigyünk magunkkal saját kulacsot, esetleg evőeszközt, ne használjunk közöset és főleg ne kérjünk kölcsön másoktól. Az erdei forrásoknál kerüljük a tenyérből ivást.

Természetesen az erdők látogatásának alapvető szabályait is illendő betartani, mint az indulás előtti tájékozódás, a jelzett turistaút követése vagy a kijelölt tűzrakó-helyek használata. Ügyeljünk arra, hogy ne hagyjunk szemetet az erdőben és ne tegyünk kárt az élővilágban.

Forrás: sefag.hu