Drága és kevés fenyő lesz karácsonyra

A koronavírus második hulláma tavaszig is eltarthat. Ez azt jelenti, hogy ahogy az egész évünket és a korábbi ünnepeket, úgy a karácsonyt is megváltoztatja. A Metropol megkérdezett néhány szakértőt, hogy mire számíthatunk.

Hiány lesz idén karácsonyfából

Képünk illusztráció Fotó: Vas Népe

Pétek Géza surdi őstermelő szerint idén drágább lesz a fenyő. – A koronavírus mindent átír. Itt Zalában mi már tisztán látjuk, hogy az árak felfelé fognak menni, hiszen minden kellék ára is nőtt, a duplájára, sőt van, ami a háromszorosára. Az emberek kevesebb fát fognak venni, mert sokan megijedtek a vírustól, és kevesebben mernek árusítani is, kimenni a piacra. Mi, termelők már nyár közepe óta tudjuk, hogy hiány lesz a fákból. Hiszen ekkor indulnak el a viszonteladók, hogy megrendeljék a szükséges mennyiséget maguknak, amit később továbbadnak a vevőknek. De idén kevesebbet rendeltek a járvány második hulláma miatt. Nem tudhattuk, és most sem tudjuk, hogy milyen szigorítások lesznek még – mondta Péntek Géza.

Az őstermelő elmondta: ha nyártól kezdve nem készítik elő a kivágni kívánt fákat, decemberben már aligha tudnak pótlást biztosítani. – A viszonteladók először nem fogják megérezni, csak később, december 18-a körül, hogy nincs több fa, nincs mit eladni. Nem úgy van, hogy kimegyünk az erdőbe és kivágjuk, ami tetszik! Ennek megvan a menete, tervszerű gazdálkodás folyik, amit a nyári hónapoknál később már nem lehet elkezdeni. A koronavírus miatti bizonytalanság pedig erre is rányomja a bélyegét – mondta a surdi őstermelő.

Nincs „frissebb” fa: érdemes hamarabb megvenni

Képünk illusztráció Fotó: Délmagyarország

 

– Aki szép fát akar, annak érdemes minél előbb megvenni a fát. Az őstermelők ugyanis már ezen a héten elkezdik kivágni, de legkésőbb november 15. körül. Azok a fák, amik külföldről jönnek, szintén már ki vannak vágva, vagy épp most vágják őket. Aki azért vár sokáig, hogy az a fa „frissebb”, ki kell ábrándítsam. Ugyanakkor vágták, mint a többit, november közepén – árulta el a titkot Péntek Géza.

A normand a nyerő

A szakértő azt mondja, minden évben a legtöbben a normand fenyőt veszik. – Már ötéves divat, hogy aki csak teheti, az olcsóbb luc helyett a kicsit drágább normand fenyőt választja. Ez kevésbé hullajtja a levelét, tovább maradhat a szoba éke – mondta Péntek Géza.

 

Rendelhetünk neten is…

Évről évre többen rendelnek a neten fenyőt – ezt idén a koronavírus-járvány felgyorsította: sokan kevésbé érzik kockázatosnak, hogy online rendelnek házhoz szállítható fát. – Nálunk már 5 éve létezik ez a lehetőség, a jelenlegi helyzetben pedig ez tűnik a legbiztonságosabbnak is. A futáraink maszkban, kesztyűben viszik házhoz a választékot. Az áraink nem sokat változtak a tavalyihoz képest, de nálunk eleve inkább prémium minőségű fákat lehet vásárolni. Nincs más, csak normand fenyő, ami a legkelendőbb fajta az összes közül – mondta Tompa Mihály, a karacsonyfawebshop.hu ügyvezető igazgatója.

 

Forrás: Metropol

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenegy − 5 =

fa, gerenda, palló, szarufa, deszka, léc, luc, borovi, fenyő, bükk, tölgy, szélezetlen, építőfa, asztalos, gyalulás, gyalult deszka, impregnálás, megmunkálás, szárított, tömbösített, táblásított, falap, ajtófríz, ablakfríz, brikett, fabrikett, gyújtós, forgács, fűrészpor, füstölés, padló, bramac, OSB, lap, tetőléc, paradicsomkaró, fűrészelés, lambéria, hajópadló, rönkházprofil, faházelem, faházborító, kutyaól, kutyaház, keményfa, fűrészáru, fatelep, áztatás, csavar, sarokvas, faragasztó, vékonylazúr, teraszlazúr, milesi, purhab, faragasztó, folyékony dűbel, epoxy ragasztó, bochemit, favédelem, kiszállítás, vörösfenyő, teraszburkoló, ragasztott gerenda, pipaléc, parkettszegő, műszárított, lépcsőgyártás, küszöb, lépcső, munkalap, huzalszeg, szög, hullámlemez, zsindely, bitumenes zsindely, onduline,trapézlemez, cserepeslemez, tüzép, fakereskedés