Lombos fűrészáru

Legjobb a hazai…

Az asztalosipar igénye nemcsak a fenyőfajtákra korlátozódik, ezért kemény, lombos fűrészárut is forgalmazunk.
Kínálatunkban megtalálható a tölgy, vörös tölgy, bükk, gőzölt bükk, kőris, éger, akác. Ezeket hazai kitermelésekből vásároljuk.

A különböző fafajokra jellemző kopási értékeket általában a bükkhöz szokták viszonyítani. Így a fontosabb fafajok sorrendje:

akác 0,37
bükk 1,0
kőris 1,53
tölgy 1,56
erdei fenyő 1,73
éger 3,3

Tehát az akácfa kopásállósága egyedülálló az európai fafajok közül.

Hazai fafajok:  Akác

Hazai fafajok: Az akácBútoripari felhasználás

A magyar bútoripar az akácot mintegy 20 év óta alkalmazza. Kezdetben csak nem látható szerkezeti elemekként (pl. kárpitozott garnitúrák váza, ruhatartó rudak stb.) használta. Az 1970-es évek közepén konyhai székeket (ülőkéket) és asztalállványokat kezdtek akácból készíteni (csongrádi bútorgyár), ezt követően megjelent az akác lakószobai székek és asztalok alapanyagaként is (pl. mátészalkai bútorgyár). A belsőtéri bútorok esetében elterjedését színbeli tarkasága és a faanyag nehéz megmunkálhatósága egyaránt gátolta. E problémák megoldását segítik az akácfa gőzölése, pácolása és a korszerű keményfém lapkás szerszámok alkalmazása. Megemlítjük, hogy a pusztavacsi Hungaro-Legno Kft. tömörfa bútorlapokat készít igény szerinti profilmarással bútoripari frontfelületek céljára. A jövőben sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a már Németországban is forgalmazott akác kerti bútorok gyártására is.

Épületasztalos-ipari felhasználás

Magyarországon akácból készítik a legtöbb parkettát, lépcsőt, korlátot. Jelentős az épületszerkezetek, a ragasztott tartók, a faházak, a szerszámkamrák, a kerítéselemek, a falburkolatok gyártása is. A csaphornyos parketta mellett igen jelentős a szalagparketta gyártása is (pl. Barcs, Zalahaláp), itt a felszíni koptatóréteg készül akácfából. Az akácfát hagyományosan felhasználja a bognáripar, nagy tömegben gyártanak belőle szerszámnyeleket. Eredményes próbálkozások folytak nagyméretű rétegelt-ragasztott váltótalpfák gyártására is.
Külön kell szólnunk az akáchordó gyártásáról. Mivel a boroshordókat a korábbi évszázadokban tölgyből készítették, ezért kezdetben (15-20 éve) nagy volt az idegenkedés az akáchordókkal szemben. Ma már kiderült, hogy az akácfa igen kiváló hordóipari alapanyag! Fája bármilyen vágásirány esetén sem engedi át a folyadékot, az akácdongák hajlításakor törés ritkán fordul elő. Az akácfa jellegzetes illata és színe nincs negatív hatással a tárolt bor minőségére.
Befejezésül az akác hengeresfa feldolgozása, felhasználása terén szólnunk kell még az energetikai hasznosításról. Ma évente 600-700 ezer m3 akác tűzifát használunk fel Magyarországon. Eredményes kísérletek folynak rövid vágásfordulójú energiaerdők létesítésére is.

Tovább a cikkhez…

Hazai fafajok: A fehér eperfa (Morus alba)

A trópusokon és a mérsékelt égöv melegebb részén honos eperfafélék (Moraceae) gazdag családjának 1700 faja ismert. Ezen belül a mérsékelt égövi Morus-Eperfa nemzetség mindössze 12 fajjal rendelkezik, közülük részletesen csak a fafeldolgozásban is szerepet betöltő fehér eperfával (Morus alba) foglalkozunk.

 

Hazai fafajok: A fehér eperfaElőfordul még az alacsonyabb növésű fekete eperfa (Morus nigra) és a fehér ill. fekete epernek számos kerti változata is ismert. E család ismert tagja a narancsra emlékeztető narancs eperfa (Oszazs narancs) Maciura pomifera. Kemény szúrós tövisei miatt élő sövényekbe ültetik. Megemlítjük még a parkokban, köztereken ültetett Kelet-Ázsiából származó papír eperfát (Broussonetia papyrifera).

Elnevezések: fehér eperfa, selyemeperfa, szederfa, Weisse Maulbeere (német), White mulberry (angol).

Elterjedése
Melegkedvelő fényigényes fafaj. Kedveli az üde mélyrétegű talajokat. A homokos és löszös talajokban is jól megterem. Kiválóan sarjad. A korábbi évtizedekben levele a selyemhernyó legfőbb tápláléka volt, fáját pedig a bognárok, kádárok nagyra becsülték, így komoly gazdasági jelentőséggel rendelkezett.

További információk…

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..